Hoppa till huvudinnehåll

Hej Aysha Jones!

Varför gick du med i V?
– Jag var på medlemsträff här i Tensta. En av mina vänner som är med sa ”kom, det blir gratis mat”. Och då tänkte jag, ”Aja, jag går dit och hänger lite”. På träffen ställde jag en massa frågor, men kände inte riktigt att jag fick svar på det jag undrade. Jag ville ha svar på vad politik är och hur det påverkar en vanlig människa. Politiken behöver bli enklare, du ska inte behöva läsa statsvetenskap för att förstå. Men efter att jag pratat en massa med en vän som är bra på att göra politiken enkel kände jag bara att det är dags nu.

Vilka frågor är viktiga för dig?
– Jag bad ju er komma hit till exempel. Jag har alltid bott i förorten och kommer förmodligen alltid att bo i förorten. Det tycker jag är viktigt. Det politiska klimatet för förortsbor är inte alltid idealiskt. Det är som att man stämplar oss och tycker en massa om oss, men det är inte någon som frågar oss vad vi vill påverka och vad vi vill få gjort. Det är bara ”Ja, men vi tycker att Tensta och Rinkeby är en no go-zone”. Men det här är världens finaste plats att bo på. Jag behöver aldrig oroa mig. Är jag sen från jobbet vet jag att mina barn har någonstans att gå i grannskapet. Skulle jag mot all förmodan inte ha mat på bordet skulle jag kunna knacka på hos vilken granne som helst och säga ”Vi har inget käk, vad har ni att bjuda på?” och folk skulle öppna upp dörren. Samma sak på gator och torg, här finns det en gemenskap. Folk vill göra gott, de försöker göra gott, men de blir systematiskt förtryckta och tillbakahållna. Det är sådana saker som jag vill lyfta och berätta, men inte utifrån att någon annan ska tala om för oss vad som är bra och rätt för oss.

Du jobbar med mode. Hur tänker du kring det?
– Jag jobbar i modeindustrin för att förändra. Det är och har alltid varit min politik. Genom mode och skönhet vill jag ändra hur samhället ser ut och hur man ser människor. Jag försöker tänka medvetet i vem jag köper ifrån, vad jag har på mig. Jag tror att man kan påverka genom medvetna val. Arbetsvillkoren suger, men om ingen jobbar för att ändra det kommer det inte att förändras. Enligt mig är mode en viktig politisk aspekt som inte är klassad som politik. Ingen är naken. Alla behöver kläder, det är en så stor del av samhället. Vad människor har på sig är det första vi ser, det är vad vi dömer folk utifrån.

Kommer du engagera dig politiskt nu?
– Det jag vill göra är att agera. Jag vill agera mer medvetet för att förändra. Jag är en aktivist. För alla som följer mig är jag en aktivist. Men sen är jag styrd av att jag är kopplad
till många varumärken och är jag för mycket aktivist gör det att jag tappar samarbeten och inte kan försörja mig själv. Jag kan inte vara så ”outspoken”. Men jag tror att jag vill strunta mer i det. Den som är först får alltid ta smällen och för att förändra får väl jag vara den som går ut och tar de smällarna. Samhället behöver sådana som mig.

Taggar