Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen Lema Shansab

Vänsterpartiet är ett perfekt parti för mig!

”På nätterna brukade jag spela upp ett spel, där talibanerna var på ena sidan och min farfar på den andra. Men jag kom ganska tydligt fram till att jag föredrog min farfars tolkning av Islam.”

Så berättar Lema Shansab om sin uppväxt i Bara, ett område i Afghanistan, nära gränsen till Pakistan. Religionen var viktig i Lemas familj, men tolkningen och hela kulturen skilde sig väldig mycket från hur det såg ut I samhället utanför som styrdes av talibanerna.

—  Utanför mitt hem var religionen barbarisk, säger hon.
Berättelsen om Lemas uppväxt har också ställts ut i Tensta Konsthall och fått ett särskilt omnämnande.

När hon var 13 år flydde hon med hjälp av förfalskade ID-papper till Norge. Det var farligt att stanna kvar i hemlandet.

Hon kom ensam, men idag har hennes mamma och syster följt efter. Efter 2,5 år flyttade hon till Göteborg där hon bodde i drygt två år. Idag bor hon i Kristinehamn i Värmland.

I Göteborg var hon aktiv i flera olika organisationer. Bland annat i Tillsammans för Sverige. En organisation för unga troende från olika religioner. I tidningen Korsdrag intervjuades Lema tillsammans med en kristen och judisk ung kvinna om hur de ser på sin tro och på varandra.

— Vi har alla fördomar och det är viktigt att veta om det för att kunna motarbeta dem och lära sig se ur andras perspektiv, säger hon.

— Alla religioner har samma budskap: du ska inte döda någon, du ska inte stjäla, du ska inte vara taskig mot andra. Jag hittade mycket som var gemensamt. Att vara med där betydde mycket för mig, säger hon. Jag fick många vänner.

— Vi brukade även föreläsa i skolor och kyrkor om hur viktigt det är att respektera varandra och att inte kränka varandra. Då kunde ungdomarna också ställa frågor till oss.

— Jag hjälpte också till i andra organisationer med att vägleda ensamkommande ungdomar och med att integrera invandrare i det svenska samhället.

Du använder själv inte schal eller slöja. Hur ser du på den debatten?
— Jag tror att den debatten grundar sig mest i tradition och kultur. Jag tycker också att det är viktigt att man klär sig på ett sådant sätt att man anpassar sig i det samhälle man lever.
— Det viktigaste är hur man är som person.

— Men att förbjuda slöja som man föreslår i Frankrike är också fel. En kvinna måste få ha en fri vilja, vare sig hon vill eller inte vill så ska hon bestämma det själv.

Idag går Lema på samhällsprogrammet i gymnasiet i Kristinehamn. Hon skulle vilja bli journalist, trots att hon vet att det är svårt att få jobb.

— Det är min dröm och jag hoppas det blir verklighet, eftersom media har så stor makt. Men idag är det många perspektiv som sällan syns. Jag vill kämpa för kvinnors och barns rättigheter, säger hon.
Hon tycker också att bilden av Afghanistan är väldigt ensidig.

— Afghanistan är ett mycket vackert land, med fina traditioner och stor gästfrihet bland folket. Tyvärr är det bara krig och våld som visas i olika medier, vilket inte ger hela bilden av landet.

Nu har du gått med i Vänsterpartiet. Varför?
— Jag var medlem i Arbeiderpartiet i Norge och Socialdemokraterna i Göteborg, men så stängde regeringen gränserna och det var annat som de lovat, men inte höll. Så jag läste på om Vänsterpartiet och jag tycker att det är ett perfekt parti för mig. De har bra åsikter om allt annat också.

— Och jag gillar Jonas! Han är en duktig partiledare!
Nu är Lema aktiv i föreningen i Kristinehamn. Men här är de flesta så mycket äldre, säger hon lite dystert. Men jag ska försöka hjälpa till inom politiken. Den är viktig för den kan påverka.

Personligt
Familj: Mamma och syster.

Bor: I Kristinehamn

Fritidsintresse: Jag är mycket aktiv på sociala medier, bland annat som skribent om kvinnors och barns rättigheter.

Läser: Poesi, filosofiska och politiska texter. Jag tycker också om att läsa romaner av Lena Andersson, som är en stor förebild för mig.

Bästa jag vet: Skriva poesi och diskutera både i tal och skrift.

Värsta jag vet: Känslan av hemlöshet och ”mellanskap”. Ibland är man varken svensk eller afghan, beroende på situationen.

Taggar