Hoppa till huvudinnehåll

Vad gör svenska pensionspengar i Silicon Valley Bank?

Kollapsen för Silicon Valley Bank (SVB) är kulmen på många års korrupt beslutsfattande och finansiellt övermod, skriver den amerikanska vänstertidningen Jacobin.
Mönstret från 2008 går igen. Och svenska pensionssparare förlorar 12 miljarder.

Att se vd för den svenska pensionsfonden Alecta sitta i Aktuellt och förklara att visserligen var det ett ”misslyckande” att man förlorat 12 miljarder av svenska pensionssparares pengar genom sin investering i den amerikanska nischbanken SVB, men han trodde ändå på banken och 12 miljarder kommer inte att märkas så mycket. Ja visserligen såg Alecta att riskerna ökade i Silicon Valley Bank redan våren 2022, enligt Dagens Industri, men ”samtidigt fortsatte pensionsjätten att kraftigt utöka sin position.” Och vd själv sitter gärna kvar på sin tjänst.
Stämningen kring bankkraschen verkar vid en första anblick hårdare i USA, där förutom SVB flera mindre banker, som Signature bank, är på fallrepet. President Biden har känt sig manad att försäkra att detta inte innebär en ny finanskrasch modell 2008, utan att banksystemet som helhet är tryggat och att ansvariga chefer borde avgå.

Den amerikanska vänstertidningen Jacobin litar dock inte särskilt på varken den politiska eller ekonomiska elitens försäkringar utan kallar den nya bankkraschen ” det näst största bankmisslyckandet i USA:s historia, och det värsta sedan 2008”.
”Trots att de lovade att inte rädda SVB och Signature, åberopade finansministeriet, Fed och Federal Deposit Insurance Corporation ett “systemriskundantag” för att meddela att alla insättare, även de över tröskeln på 250 000 $, kommer att “få tillgång till alla sina pengar ” från och med idag, skriver Jacobins Branko Marcetic.

Medan de redan välbärgades investeringar räddas kommer återigen, precis som 2008, vanliga människor att få betala det verkliga priset för krisen.
”Än en gång blir de stora killarna snabbt översköljda av en brandslang pengar när de hamnar i trubbel efter att ha misslyckats med att utföra sina uppgifter. Samtidigt får arbetande människor föreläsningar om personligt ansvar, och tvingas skrapa och klösa för att klara förkrossande skulder, för grundläggande ekonomiskt skydd mitt i en ekonomisk katastrof, och för att få stöd som knappt täcker en månadshyra i många städer”.

Vissa mönster går igen också i Sverige.

Finanskraschen 2008 ledde till en tydlig förändring av det politiska landskapet i USA med Occupy Wall Street och Bernie Sanders kampanj å ena sidan liksom den konservativa Tea Party rörelsen och Trump som president å den andra, skriver Jacobins Branko Marcetic och ställer frågan.
Hur kommer förändringen att se ut den här gången?

Hela artikeln finns att läsa i

www.jacobin.com

Taggar