Hoppa till huvudinnehåll

Skydda välfärden – krossa spargrisen

Sluta dumspara – ta ekonomiskt ansvar för välfärden, bostadsbyggandet och för att vi ska klara klimatmålen.
”Jag och V ska göra allt för att det ska bli mer än bara snack”, kommenterar Ida Gabrielsson, ny ekonomiskpolitisk talesperson, på sociala medier. Idag rivstartar hon sitt uppdrag med en tung debattartikel på DN debatt ihop med partiledare Nooshi Dadgostar, om det finanspolitiska ramverket.

Bostadsbyggandet står i princip stilla i Sverige, lärarna och vårdpersonalen går på knä, det ligger patienter på akutmottagningarnas korridorer som fått vänta över ett dygn på hjälp. Samtidigt har regeringen skjutit klimatmål framåt och saknar svar på hur utsläppen ska minska i närtid.

Det här duger inte, menar Ida Gabrielsson och Nooshi Dadgostar, på DN debatt idag. Sverige behöver satsa, inte krympa på allt, utom att göra en liten elit rikare. Vi behöver rejäla investeringar på järnvägen och bostadsbyggandet, på elproduktion och elnät och det måste bli slut på utförsäljningar av statliga bolag, som bara minskar statsskulden kortsiktigt.

Ida Gabrielsson och Nooshi Dadgostar föreslår att staten inför ett underskottsmål och höjer det så kallade skuldankaret. Utöver det kräver de ett inkomstgolv för att skydda medborgarna från såna klåfingriga nedskärningar i välfärden som vi redan sett för mycket av. Den parlamentariska utredning som ska se över det finanspolitiska ramverket måste våga tänka nytt.

”Utan en mer expansiv ekonomisk politik kommer Sverige att hamna efter. Statliga investeringar är garanten för ett växande välstånd” skriver Ida Gabrielsson och Nooshi Dadgostar
Och vidare:
”I tv-soffan får medborgarna höra om finansministrars påstådda satsningar på sjukvården och skolan, samtidigt som lärarna blir färre och sjukhusen läggs ned.Vi föreslår därför ett inkomstgolv som beräknas utifrån ett konstant offentligt åtagande, som visar vad den befintliga välfärden kostar de kommande åren. Om man genomför ofinansierade skatte¬sänkningar kommer inkomst¬golvet för befintlig välfärd inte att nås, och det blir tydligt för väljarna att regeringen valt att skära ned välfärden och att personal inom exempelvis skola, vård och omsorg kommer att sägas upp.”

Hela artikeln på DN debatt:

https://www.dn.se/debatt/inkomstgolv-i-budgeten-skulle-skydda-valfarden/

Taggar