Hoppa till huvudinnehåll

För Kirunamammorna finns bara en väg till BB

Folkets Hus-parkeringen 17.30-18.00. Hotet om en nedläggning av akutkirurgin rycker allt närmare. Aktionsgruppen för Kiruna sjukhus bevarande har utlyst en manifestation. Det blir en demonstration som Kirunaborna inte sett maken till sedan gruvstrejken. Uppskattningsvis cirka 2.000 kriunabor slöt upp i protesterna mot landstingsledningen. Efter demonstrationståget genom staden samlades folket på Folkets Hus parkering för att […]

För 20 år sedan stängdes BB i Kiruna, men kampen för att åter öppna en förlossningsavdelning i gruvstaden fortsätter.

Kiruna i början av november 2021. Under ett par veckor har det kommit nästan 75 centimeter snö, men plötsligt har vädret slagit om. Det är någon plusgrad – snömodd och snörök längs vägarna har ersatts av dimma, underkylt regn och ishalka.

Så visst finns oron där. Om ungefär två veckor räknar Elin Önhult och sambon Dennis Johansson att deras andra barn ska komma. Därmed väntar också den tolv mil långa resan längs väg E10 till BB i Gällivare.

– Man vet ju inte hur väglaget kommer att vara. Det kan ju också ha hänt en olycka längs vägen så att vägen är avspärrad och att man blir sittande i bilen och bara väntar, kanske i timmar, säger Elin Önhult.

– Och vi har ju faktiskt bara en väg ut från Kiruna till Gällivare, tillägger Dennis Johansson.

Elin Önhult och sambon Dennis Johansson

Elin Önhult har kunnat få nästan alla undersökningar gjorda på mödravårdscentralen i Kiruna, dit barnmorskor från Gällivare sjukhus kommer regelbundet för att göra ultraljudsundersökningarna. I somras behövde Elin Önhult dock åka till Gällivare för ett ultraljud, men tycker ändå att hon haft tur. En period under hösten tvingades nämligen blivande Kirunamammor att göra rutinultraljuden i Sunderby sjukhus utanför Luleå, eller på Piteå sjukhus – 35 respektive 40 mil bort. Enkel väg.

Stora protester

De långa resorna vållade stora protester bland Kirunaborna och frågan löstes efter några veckor med stafettbarnmorskor. Men Elin Önhult och Dennis Johansson tycker inte att det räcker. De känner att politikerna tycks sakna en framtidstro när det gäller Kiruna, trots att LKAB gör mångmiljardvinster och att arbetstillfällen finns i stort sett i obegränsad mängd.

Folkets Hus-parkeringen 17.30-18.00. Hotet om en nedläggning av akutkirurgin rycker allt närmare. Aktionsgruppen för Kiruna sjukhus bevarande har utlyst en manifestation.

– Om man inte prioriterar familjeliv och barnafödande, vad prioriterar man då? Jag tycker att det sänder en signal till Kirunaborna, säger Elin Önhult.

Den signalen, menar Dennis Johansson, är att Kiruna framför allt är en stad där man jobbar. Men den strategin kan också drabba företagen negativt:

– De behöver mycket folk, men med den situation vi har idag blir det inte lättare att rekrytera unga personer som också vill bilda familj.

I början av 1990-talet hade Kiruna sjukhus såväl akutkirurgi som ett BB med en rutinerad barnmorskestab, barnläkare dygnet runt och stafettgynekologer från sjukhus med över 2 000 förlossningar årligen, jämfört med de i genomsnitt 200 som Kiruna hade. Den 2 februari 2001 stängdes gruvstadens BB. Och som på många andra mindre sjukhus följdes BB:s stängning också i Kiruna av att akutkirurgin avvecklades.

Taggar