Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvården saknar 20 miljarder – nu kräver Vänsterpartiet mer resurser

I år saknas det 20 miljarder i sjukvården. Det är värre än under 90-talskrisen som ledde till välfärdens värsta stålbad hittills. Runt om i landet väcks nu krav på att högerregeringen måste skjuta till mer resurser för att stoppa enorma nedskärningar.
– Vi kan inte se att det finns någon möjlighet att spara på personalen eller sjukvården. Redan idag har vi för lite personal och de sliter hårt. Vi måste se mer resurser och här måste staten ta ansvar, säger Alexandra Thomasson, Vänsterpartiets gruppledare i Skåne, i en aktuell artikel på regiongruppernas kampanjsida Vänstern i Vården.

Det är Sveriges kommuner och regioner (SKR) som enligt olika medier varnar för att sjukvården står inför en mycket svår situation om ingenting görs från regeringen. Det är främst inflationen och kraftigt ökade pensionskostnader som orsakar underskottet enligt SKR som varnar för omfattande nedskärningar i Sjukvården enligt Sveriges Radio.
Region Sörmland är den Region som förväntas gå med störst underskott i relation till befolkningen. Enligt SKRs siffror saknas runt 1,2 miljarder eller cirka 4000 kr per invånare för att budgeten ska gå ihop. Det är stora pengar och det oroar Vänsterpartiets gruppledare Lotta Back.
– Sjukvården behöver mer resurser. Med de underskott som vi nu ser är jag rädd för att man kommer gå fram med omfattande nedskärningar från högerstyret i regionen. Det skulle drabba invånarna mycket negativt, säger Lotta Back.
Vänsterpartiets gruppledare i Sörmland är också sjuksköterska och ser behovet av mer resurser till sjukvården.
Vänsterpartiet föreslog i den senaste budgeten för 2024 en skattehöjning och det är något som diskuteras inför kommande år också. Sörmland har idag landets lägsta regionskatt samtidigt som befolkningen har den sämsta hälsan i landet. För att förändra detta krävs det ökade ambitioner i sjukvården och det kostar pengar menar Lotta Back som också pekar på statens ansvar.
– Det ekonomiska läget är så svårt att staten måste ta ett ökat ansvar för ekonomin. Staten har gott om pengar samtidigt som sjukvården går på sina knän. Det är dags att prioritera sjukvården före skattesänkningar för de rikaste, säger Lotta Back.

I Region Skåne beräknas underskottet nu uppgå till fem miljarder. Det i en situation där personalen i åratal har larmat om en ohållbar arbetssituation. Vänsterpartiet gruppledare, Alexandra Thomasson är mycket kritisk till styrets fortsatta neddragningspolitik.
– Vi kan inte se att det finns någon möjlighet att spara på personalen eller sjukvården. Redan idag har vi för lite personal och de sliter hårt. Vi måste se mer resurser och här måste staten ta ansvar, säger Alexandra Thomasson.
Hon är kritisk till M-SD-styrets nedskärningspolitik i Region Skåne.

Region Skåne styrs av en koalition, där M och SD utgör de största partierna, som redan tidigare aviserat omfattande nedskärningar i Sjukvården. Något som väckt mycket protester, inte minst bland personalen i vården. Alexandra Thomasson upplever att högerpolitikerna som styr inte verkar ha någon förståelse för konsekvenserna av deras politik.
– I slutändan handlar resurser till sjukvården om liv eller död. Har vi inte personal som ges förutsättningar att göra ett gott arbete så kommer patienterna att få lida för det. I värsta fall handlar det om liv eller död, säger Alexandra Thomasson.

Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Karin Rågsjö håller med kollegorna i regionerna om att sjukvården behöver mer resurser.
– Det som händer nu är ren galenskap. Det måste till mer pengar till sjukvården redan nu. Att vi inte hör ett ord från regeringen kring dessa frågor är mycket provocerande, säger Karin Rågsjö. Redan under våren presenterade Vänsterpartiet ett förslag om ett räddningspaket för sjukvården. Det handlade om mer pengar till sjukvården men också om klara besked om resurser de kommande åren och att statsbidragens konstruktion måste ändras.
– Behovet av ett räddningspaket är ju ännu större nu än under våren. Högerregeringen måste verkligen ta sig i kragen nu och leverera klara besked och skjuter till mer pengar redan nu. Pengarna finns i statens kassa. Det handlar bara om politisk vilja, avslutar Karin Rågsjö.

Vänstern i Vården, regiongruppernas kampanjsida, publicerar kontinuerligt artiklar och nyheter inom regionpolitiken. Här kan du läsa nyheter och analyser om din egen region eller nationellt.

https://vansternivarden.se/

Läs även gärna intervjun med Karin Rågsjö om hur vi får stopp på marknadsvården.

https://vansternivarden.se/sverige/karin-vill-satta-stopp-for-marknadsvarden/

Taggar