Hoppa till huvudinnehåll

Karin Rågsjö om treåringens död efter vårdmiss: “Det skulle inte ha behövt hända!”

Tre-åriga Leonora dog av hjärtstopp efter allvarliga missar på barnakuten. Enligt en utredning hade Leonora sannolikt överlevt om hon fått rätt vård.
– Det är förfärligt och det skulle inte behövt hända. Personalens arbetssituation skapar orimliga och farliga situationer för patienter, säger Karin Rågsjö Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson.

En efter en berättas nu verkliga och skrämmande historier om resultatet av nedrustningen i svensk vård, särskilt akut och intensivvård. Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, utkom nyligen med en rapport om att läget är allvarligt på flera sjukhus i landet. Minskningen av vårdplatser på sjukhusen har gått för långt – patientsäkerhetsbristerna är så omfattande att de påverkar hela vårdsystemet, sa myndighetens generaldirektör Sofia Wallström, vid en pressträff 19 januari.

Idag skriver Aftonbladet om tre-åriga Leonora som dog av en hjärtmuskelinflammation som inte upptäcktes trots att hon var inne på sjukhus mer än ett halvt dygn. Trots att personalen misstänkte att Leonora var betydligt sjukare än rutinproverna visade fick hon inte de ytterligare undersökningar som hade behövts för att upptäcka att något var fel på hjärtat.

– Hon fick inte en chans att leva, säger hennes mamma Sofia Persson, till Aftonbladet.

Nu visar en utredning att Leonora hade kunnat överleva om hon fått rätt vård.

När Leonora först blev sjuk trodde hennes föräldrar att det var en vanlig förkylning med feber så hon fick stanna hemma från förskolan och verkade först pigga på sig, men dagen efter vaknade hon trött, blek och svag. Leonora varken åt eller kissade så fram emot kvällen åkte hennes pappa in med henne till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Personalen uppfattade henne som ”mycket sjuk” och EKG visade en förhöjd puls, men det fanns ingen plats i något avancerat akutrum som hade behövts, eftersom de var upptagna av andra sjuka barn.

Istället skickade Leonora till en vuxenavdelning för neurologi, ortopedi och urologi där personalen oroade sig för hennes tillstånd, men hon fick ingen annan behandling än dropp och vid femtiden på morgonen hittades hon utan andning i sin säng. Hjärtlungräddning sattes in men klockan 8.02 på morgonen förklarades hon död.

Diagnosen som ställdes, för sent, visade på akut hjärtmuskelinflammation.

Akademiska Sjukhuset har gjort en Lex Maria-anmälan och anmält händelsen till Ivo. De har också gjort en utredning av Leonoras död som föräldrarna fått ta del av.

Där konstateras att flera fel begicks i Leonoras fall, bland annat att nattpersonalen inte fick någon utförlig rapport om patienterna utan var tvungna att börja jobba i akutrum direkt. Personalen på barnakuten räckte inte till under kvällen.

Personalen ville lägga Leonora i ett avancerat akutrum där hon kunde kopplas upp på övervakning, men det var upptaget av andra svårt sjuka barn.

Akutlarmet när Leonora hittades livlös försenades också. Den ansvariga sjuksköterskan var inte på plats och det var otydligt vem som skulle ta över. Men det avgörande felet var det EKG som togs när Leonora kom till barnakuten – som bara avlästes av datorer. Det skriver Löf (Regionernas ömsesidiga försäkringsbolag) i sin utredning. Där fanns en tydlig avvikelse som borde ha väckt misstankar om hjärtsjukdom och lett till vidare undersökningar av hjärtat.

”Möjlighet till högre medvetenhet om riskbilden och eventuell behandling hade med övervägande sannolikhet förhindrat eller fördröjt dödsfallet”, skriver man i ett medicinskt utlåtande.

Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson V, kommenterar:

– Det här skulle inte behövt hända. Självklart borde denna lilla tjej som visade alla symtom på att vara svårt sjuk lagts i ett akutrum med övervakning 24/24.

Akademiska Sjukhuset i Uppsala är inget litet sjukhus. Uppenbarligen hade inte sjukhuset tillräckligt med personal som kunde bedöma hennes tillstånd och ge henne den vård som krävs.

– Sverige är ett rikt land. Att då läsa i rapporten om platsbrist, att personalen inte räckte till, att journalsystemet låg nere, att personalen inte visste hur de skulle larma när Leonora hittades livlös, det är inte försvarbart för Svensk sjukvård.

– Personalens arbetssituation skapar orimliga farliga situationer för patienter. Nu krävs nödvändiga satsningar för att återupprätta svensk vård så att den är trygg och säker för alla!

Taggar