Hoppa till huvudinnehåll

Hot om hyreshöjningar i vänsterland

Stadsdelen Majorna i Göteborg är ett av Sveriges starkaste vänsterfästen. Rött träffade områdets partiförening för att se vilka vindar som blåser i vänsterland.

Inne på biblioteket på Chapmans torg i Majorna sätter personalen fram fler stolar. En filmkamera riggas upp, paneldeltagarna börjar ta på sig mickarna och i sedvanlig ordning står platserna närmast scenen tomma. Snart är det dags för kvällens panelsamtal om gentrifiering och renovräkningar. Kort sagt; vem ska ha möjlighet att bo i Majorna?

För partiföreningen Vänsterpartiet Majorna är arrangemanget en förfest till kvällens fika på det närliggande kaféet Crippas. Varje månad ses de för en social aktivitet och ganska ofta blir det fika. Anna-Klara Behlin är föreningens ordförande.
– Vi har sociala aktiviteter delvis eftersom vi är ganska formalistiska på medlemsmöten. Det är mycket talarlistor och sånt. Formalian har så klart sina funktioner, men det gör också att det blir lite stelare och svårare att lära känna varandra.
– Föreläsningen ligger nära den kampanj vi haft om hyresrätter och det var många av våra medlemmar som ville gå på den innan fikan. Det handlar om vilka som kan bo i Majorna och på vilka villkor, säger hon.

Att göra partiaktiviteter mer tillgängliga är något Vänsterpartiet Majorna tänker mycket på. Målet är att få fler aktiva.
– Vårt mål under förra året var att minst tio procent skulle bli aktiva i föreningen. Vi är nästan 400 medlemmar, och har träffat runt 50 av dem, så det målet är uppfyllt. Nu jobbar vi på att hitta sätt för alla att delta genom att sänka trösklarna för aktivism.

Inne i biblioteket drar föreläsningen igång och stämningen trissas upp. Att det finns ett stort engagemang kring boendefrågan märks på den månghövdade publiken. Det är en aktiv åhörarskara som tagit sig till biblioteket. Mobiler ringer, invändningar varvas med applåder. När Göteborgsforskaren Catharina Thörn pratar om sina egna erfarenheter av upprustningar och lyxrenoveringar hörs suckar av igenkänning bland publiken. I raden bakom väser någon “det är värre i Stockholm”, men får mothugg när kompisen bredvid snabbt replikerar “Haga”, syftandes på den pittoreska stadsdelen några stopp bort med treans spårvagn. Och så är det över. Men behovet av att ventilera finns kvar.
Dags för kvällens andra sittning.

En bulle delas solidariskt

Inne på kaféet är det trångt och stimmigt. I ett angränsande rum pågår en livespelning.
– Förvånansvärt dåligt med kvällsöppna fik i Majorna för att vara så hippt, skämtar någon. En annan nickar instämmande.

Handuppräckning på vilka som vill ha kaffe respektive te. Den som vill ha öl får hosta upp ur egen ficka. En bulle delas solidariskt runt bordet och samtalet kommer snabbt igång. Bland medlemmarna på plats bor en förkrossande majoritet i hyresrätt, något som även är karakteristiskt för området. Att så många bor i hyresrätt beror delvis på att de kommunala bolagen under 1970- och 1980-talet köpte upp de gamla landshövdingehusen och rustade upp dem.
– När jag flyttade in i min lägenhet betalade jag 179 kronor och 61 ören i hyra inklusive värme och varmvatten. Det var 1971. Tänk vad hyrorna har gått upp sen dess, berättar medlemmen Karin Pütger, som varit medlem i Vänsterpartiet sedan 1981.
– Jag betalar 5 000 kronor för 46 kvadratneter, fyller en annan medlem i.

En viss skillnad på hyresnivåer mellan 1970-talet och idag med andra ord. Men trots att hyrorna ökat med flera tusen procent sedan 1971 är det fortfarande relativt sett billigt att bo i Majorna. Och än har inte upprustningsivern, där bostadsbolagen renoverar och chockhöjer hyran i samband med stambyten, nått Majorna fullt ut. Men det finns exempel där privata värdar försökt chockhöja hyran. Föreningen är medveten om sprängkraften i frågan och tror att även bostadsbolagen känner av den.
– Det hade varit intressant att se hur många år framåt i tiden stamrenoveringarna ligger, för att kunna förutse den politiska aktivismen i frågan, menar Niklas Theodorsson, som är styrelseledamot i V Majorna.

Anna-Klara Behlin fyller i:
– Det ligger säkert ganska nära i tiden, men bostadsbolagen vet att Majorna är en så aktiv stadsdel så de verkar inte riktigt våga än, utan tar andra områden först.

För Majorna är ett politiskt aktivt område. Det är också ett riktigt vänsterfäste, där Vänsterpartiet låg på över 20 procent i vissa valkretsar valet 2014. Denna vänstervurm är något som märks på flera sätt menar föreningens medlemmar.
– Speciellt i valtider är det rött överallt. Vi gjorde egna ”Majorna röstar rött”-banderoller som man kunde hänga ut från sitt fönster och där hade jag en på varje sida, berättar medlemmen Sara Skokic.

Andra tillfällen där det märks att Majorna är ett rött område är under flygbladsutdelningar på Mariaplan i stadsdelen.
– Folk är väldigt glada och tacksamma och vill ha våra flygblad. Det är en trevlig stämning. MP och Fi är också stora i Majorna, men vi ser inte ens de borgerliga partierna, de har ingen närvaro alls. Vi har träffat på sossarna en gång på Mariaplan, berättar Anna-Klara Behlin.
– Jag skulle säga att ungefär var femte person som går förbi antingen tar ett flygblad, eller så säger de ”det behövs inte, men jag röstar på er”, fortsätter Niklas Theodorson.
– Jag har delat flygblad på väldigt många ställen i mitt politiska liv och det är tämligen unikt för Majorna, fortsätter han.

Livlig gentrifieringsdebatt

Vi kommer tillbaka till bostadsfrågan igen. Gentrifieringsdebatten har varit livlig i Majorna, som ofta beskrivs som ett medelklassmecka med hippa butiker, trendiga barer och en köpstark befolkning. Men det är inte hela bilden. Tvärtom vad många tror minskade medelinkomsten i Majorna så sent som 2013 och är relativt låg i jämförelse med många andra stadsdelar.
– Majorna är en gammal arbetarstadsdel, men det är också en väldigt delad stadsdel. Det finns många sociala problem – låga inkomster, höga sjukskrivningstal och sådär. Mariaplan är det område i Göteborg där män har andra lägst och kvinnor tredje lägst förväntade livslängd. Det tänker man kanske inte på. Majorna har ju en bild av att vara en väldigt hipp och hipster stadsdel, säger Anna-Klara Behlin.
– Vi har väldigt låga hyror i Majorna idag, det är fantastiskt. Mycket för att det inte har renoverats, så klart. Men vi ser ett hot mot det och vill inte att folk ska behöva flytta längre och längre bort från stan hela tiden. Den processen pågår verkligen, fortsätter hon.

Hon menar att Socialdemokraterna delvis har skuld till att det ser ut som det gör. Att de trots allt har styrt staden under de år som stadsdel för stadsdel segregerats.
– Tänk vad sossarna inte har brytt sig om frågan, det är som att de tror att den segregation som uppstått är en naturlag som inte går att göra något åt, säger hon.
– De har förspelat sig på spelet Sim city, menar Niklas Theodorson och hänvisar till det populära stadsplaneringsdatorspelet.
– Där vill man ju att det ska bli medelklass och överklass i ens bostadsområden för att det ska bli mer skattepengar, fortsätter han.
– Det är ju det som sossarna hävdar. Att det måste bli mer villor så att välbärgade barnfamiljer inte flyttar till kranskommunerna, fyller Anna-Klara Behlin i.

Under tiden har det börjar glesna i lokalen. Bjällran i dörren klingar frekvent – nu mer för utpasserande än inpasserande gäster. Utanför är det höstrått, men åtminstone uppehåll. Om några veckor är det dags för valupptakt.

Taggar