Hoppa till huvudinnehåll

Viktig seger för hyresgästerna i Malmö

Tack vare uthålliga protester från de boende och med Joel Nordström, ordförande i Hyresgästföreningen i Malmö Västra i spetsen, så blir det inga dubbla hyreshöjningar i Malmö.
Dessutom ska fastighetsägarna betala tillbaka pengar till de tusentals hyresgäster som godkänt två höjningar.

En gemensam folkrörelse vann den segslitna kampen om de fräcka hyreshöjningar som fastighetsägarna försökte driva igenom i Malmö. På grund av att så många som en tredjedel av hyresgästerna vägrade betala den nya högre oförhandlade hyran, plus få med sig fler och fler grannar, så kunde Hyresgästföreningen förhandla utifrån ett starkt läge och sätta press på fastighetsägarna.
Så beskriver Joel Nordström skälet till den viktiga uppgörelsen med fastighetsbolaget Heimstaden, där även Willhem, Trianon och Victoriahem ingår.
” Detta hade aldrig varit möjligt utan alla sprungna trappor, alla samtal med grannar, alla facebookinlägg och affischeringar. Den gemensamma kraften av tusentals hyresgäster som på olika sätt gjort det glasklart att dubbelhöjningen var orimlig. Tillsammans tvingade vi dem att backa från hotbreven. Engagerade hyresgäster och anställda visade att vår förhandlingsstyrka är som störst när vi samtidigt kampanjar för fullt” skriver han i en kommentar.

Uppgörelsen betyder att de hyresgäster som faktiskt har betalat direktavierna med den högre, oförhandlade hyran kommer att få lika mycket tillbaks genom lägre hyra nästa år. De som däremot inte har betalat den högre hyran- och fått inkassobrev på hallmattan – kan pusta ut. De behöver inte betala inkassot och de kommer inte heller kallas till Hyresnämnden, vilket varit ett hot från fastighetsägarna.

I veckan som kommer får alla berörda hyresgäster personlig information utskickad. Det gäller även de som har anmält sig som trappkontakter under kampanjen mot dubbelhöjningen.

”Idag, imorgon och ett tag framöver så firar vi. Men i detta firande är det också enormt viktigt att vi tar nästa steg. Denna vinst visar att det är genom gemensamma insatser som vi lyckas, och nu laddar vi om för nästa omgång. Nya hyresförhandlingar står för dörren och varje vecka får vi rapporter från hyresgäster som har problem i sina hus. Om inte vi engagerar oss i våra hyresförhandlingar kommer deras fastighetsägare kunna få igenom full hyreshöjning utan konsekvenser, trots alla sina brister!
Är du intresserad av att vara med och fortsätta mot nästa vinst? Hör av dig!” skriver Joel Nordström på Facebook.

Läs mer:

Tusentals Malmöbor får tillbaka på hyran. Sydsvenskan.
https://www.sydsvenskan.se/2023-10-10/tusentals-malmobor-far-tillbaka-pa-hyran?fbclid=IwAR2vek3g9DDNVws4E05nYxSBDQW34RTh9S5py9dnVywWTPj8u_tTmLJxsmM

Fastighetsägarna backar om dubbelhöjningarna i Malmö. Hyresgästföreningen, med fakta om uppgörelsen.
https://www.hyresgastforeningen.se/fastighetsagarna-backar/

Fastighetsägare backar om dubbelhöjningen i Malmö. Via TT
https://via.tt.se/pressmeddelande/3379412/fastighetsagare-backar-om-dubbelhojningen-i-malmo?publisherId=3236619&lang=sv

Taggar