Hoppa till huvudinnehåll

Amerikansk media osynliggör arbetarklassen

Någon som undrar varför Trump går som tåget?
Ett viktigt skäl är att arbetarklassens erfarenheter utesluts systematiskt från de traditionella mediernas bevakning i USA, skriver vänstertidningen Jacobin, som intervjuat författaren och aktivisten Ann Larson.

Med stigande förfäran ser vi en självsäker Donald Trump ta ytterligare några kliv mot presidentposten. Inför jublande folkskaror, där många är just från arbetarklassen.

Igen. Hur är det möjligt? En förklaring får man av de skeva eller intetsägande berättelser av majoritetens liv som ges i den tongivande amerikanska mediaapparaten. Där är utgångspunkten istället nästan alltid de välbärgades liv. De lyckade, de materiellt framgångsrika, framställs som normen. Men tack och lov finns vänsterpress som Jacobin! Och i senaste numret har Anne Rumberger intervjuat författaren och aktivisten Ann Larson som skrivit om sina erfarenheter av att jobba i en mataffär under pandemin i antologin ”Going for Broke: Living on the E”.

De flesta amerikaner lever ”paycheck to paycheck” och har inte råd med en extrautgift på 400 dollar. Ann Larson påpekar att hennes kollegor i journalistkollektivet Economic Hardship Reporting Project också befinner sig i den gruppen.
– En del av mina arbetskamrater skulle inte ha haft råd med mat själva utan SNAP-förmåner (som skars ner tidigare i år). En äldre kollega, en bagger, begränsade sig till barnmenyn i delikatessbutiken för att spara pengar på lunchen. En studie från 2022 visar också att upp till 75 procent av livsmedelsarbetarna själva har en osäker livsmedelsförsörjning. USA har alltså ett system för matdistribution där de som säljer matvaror får för lite betalt för att ha råd att äta, säger Ann Larson till Jacobin.

Ann Larson är även en av grundarna av the Debt Collective och djupt engagerad i amerikansk vänsterpolitik sedan många år. Hon menar att få saker har lärt henne mer om tillståndet för klassolidaritet än att arbeta i en stormarknad under pandemin.
– Lågavlönade arbetare, även de som inte anställdes som säkerhetsvakter, uppmuntrades att hjälpa till att fånga tjuvar, ett jobb som ställde oss mot människor som vi hade många gemensamma intressen med.

Livsmedelspriserna från och med 2021 är traumatiska för många amerikaner.
– Det var smärtsamt att lyssna på kassörer och baggers som skyllde inflationen på stimulanscheckar i stället för på företagens roll i prissättningen. För mig var detta ett bevis på att vänstern inte erbjöd en övertygande alternativ förklaring till fenomenet. Med tanke på den verkligheten klandrade jag inte människor för att de gjorde sina problem begripliga på bästa möjliga sätt, säger Ann Larson till Jacobin.

Läs mer här:

”To the Corporate Media, Workers May as Well Not Exist”. Jacobin

https://jacobin.com/author/ann-larson

Economy going broke. The Nation

https://www.thenation.com/article/economy/going-broke-video/

”Going for Broke with Ray Suarez” podcast, avsnitt med Ann Larson

https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9mZWVkcy5idXp6c3Byb3V0LmNvbS8yMDQ0Mzg0LnJzcw/episode/ZGRmZjRkNTYtNDc2Mi00YjYzLWEwN2ItZmIzNTcxOGI4NTI5

Taggar