Hoppa till huvudinnehåll

”Att schackra med arbetsmiljön ska kosta för arbetsgivaren”

Det är inte hissar, traktorer eller dåligt väder som dödar på jobbet.
Det är dålig arbetsmiljö – och de som tjänar pengar på att sätta dålig arbetsmiljö i system.
Idag skriver Nooshi Dadgostar och Ciczie Weidby på Aftonbladet debatt om vad som krävs för att öka säkerheten på arbetsplatserna.

Förra året sträckte sig dödsskuggan över svensk arbetsmarknad. 65 människor dog på jobbet, det högsta antalet dödsolyckor på mer än tio år. ”Våra tankar går till de omkomna och deras familjer, vänner och arbetskamrater” skriver Nooshi Dadgostar och Ciczie Weidby på AB debatt idag, inför den särskilda debatt i riksdagen om dödsolyckorna som var begärd av just Vänsterpartiet.

De konstaterar att vår nuvarande högerregering, med stöd av SD, knappast stärkt säkerheten på jobbet, utan tvärtom försvårat för skyddsombud, och värnat mer om de långa entreprenörsled som är en stor orsak till problemet, än om arbetarna. Som exempel kan nämnas att på bygget i Sundbyberg där den allvarliga hissolyckan inträffade med fem döda, fanns det 19 underentreprenörer!

Att få ner antalet underentreprenörer till max två led är också ett av de förslag som framförs i artikeln. De övriga är att stärka skyddsombuden, skärpa arbetsgivarens arbetsmiljöansvar, ge Arbetsmiljöverket nödvändiga resurser för att fler inspektioner verkligen ska kunna utföras och att straffen för arbetsmiljöbrott som leder till döden måste skärpas.

”I dag är straffen för dessa arbetsmiljöbrott mycket låga. Dessutom tar utredningarna lång tid och få leder till fällande dom. Den preventiva effekten är i det närmaste obefintlig. Att schackra med arbetsmiljön ska kosta för arbetsgivaren – både i form av pengar och år i fängelse” skriver Nooshi dadgostar och Ciczie Weidby i Aftonbladet.

Läs hela artikeln här:

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/on0Ojj/v-dalig-arbetsmiljo-ska-sta-arbetsgivarna-dyrt

Fler lästips:

Döden på jobbet är en klassfråga. Daniel Swedin. Arbetet

https://arbetet.se/2022/01/25/doden-pa-jobbet-ar-en-klassfraga/

Recension av Elinor Torps banbrytande bok ”Döden på jobbet” om olyckan på Nordkalk i Luleå som brännskadade Gustav Seppelin Solli och dödade hans kamrat Johan. Boken finns bla på bibliotek.

https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/m6z8ll/gustav-blev-offer-for-rovdjurskapitalismen

Taggar