Hoppa till huvudinnehåll

”Verkar vara ett kompisgäng som styr skolan”

Tankesmedjan Balans Åsa Plesner och Marcus Larsson har skrivit en av vårens viktigaste böcker, om marknadsskolan.
”De gränslösa – en bok om politikers skolaffärer” visar hur lobbyister och folkvalda politiker byter stolar med varann och under lockrop om valfrihet och med glansiga broschyrer tjänar skolkoncernernas ekonomiska intressen.

Kritiken mot marknadsskolan bara växer. Senast är det friskolekoncernen Thoréngruppen som klandras av Skolinspektionen för att inte ge sina elever den utbildning de har rätt till. Med stöd av ny, skärpt lagstiftning hotar Skolinspektionen även med att stänga skolorna i Malmö och Växjö, om inte bristerna åtgärdas.
En granskning av SVT visar också att det funnits allvarliga problem på många fler Thorénskolor, ibland återkommande. SVT har gått igenom alla Skolinspektionens tillsynsrapporter för koncernens gymnasieskolor sedan 2010.

Nyheten om Thoréngruppen var i alla rikstäckande media, såpass högt i flödet att även Friskolornas riksförbund kände sig föranledda att gå ut och två sina händer. Något har definitivt hänt när det gäller den öppet luftade kritiken mot marknadsskolan. Kritiken kommer inte alls bara från vänster utan det har blivit accepterat i allt vidare kretsar att komma med invändningar både mot etableringsfrihet, vinstdrift och kösystem som skapar segregation. Och när den laddade nyheten om 10-åringarnas sämre läsförmåga landade förra veckan var det inte ovanligt att även liberala opinionsbildare kopplade problemen med marknadsskola och segregation. Det är ju uppenbart så att marknadsskolan brister svårt i sitt kompensatoriska uppdrag att ge extra stöd till de elever som behöver mest stöd. Hur det går för elever i svensk skola idag handlar återigen om vilka dina föräldrar är och vad de har för utbildning.

Lärarna själva har definitivt fått mer än nog av marknadsexperimentet. Det finns en ny självsäkerhet och höjda röster bland dem, som om frågan om rätten att bedriva god undervisning för alla elever utan att själv gå in i väggen, faktiskt ska gå att få tillbaka. Det gäller både lärarfacken, ideella föreningar och enskilda lärare som skriver på sociala medier.

I täten för den här proteströrelsen från skolans värld finns tankesmedjan Balans med Marcus Larsson, lärare och Åsa Plesner, fd skolledare och utredare, som har gjort stora insatser med fem böcker, flera rapporter och mängder av artiklar om svensk skolas problem och lärarnas ökade arbetsbelastning när en så stor del av resurserna försvinner iväg i vinst till skolkoncernernas ägare.
– Enda sättet för en lärare att vara lojal mot skolan och eleverna i dagsläget är att sätta ned foten och protestera. Det håller inte med dessa nedskärningar och besparingar. Det var glädjande att protesterna i Stockholm ändå ledde till att politikerna trollade fram 102 miljoner till, säger Åsa Plesner, som understryker att kommunernas budgetar alltså inte är omöjliga att ändra om den politiska viljan finns.

I sin förra bok, ”De expansiva”, beskrev Åsa Plesner och Marcus Larsson skolkoncernernas tillväxt och hur den påverkar arbetsvillkoren för lärare och elever. I ”De gränslösa” beskrivs de nätverk som finns mellan före detta politiker som äger skolor, före detta politiker som bedriver lobbying för att bevara marknadsskolan och nuvarande politiker som bestämmer över skolan.
-Ulf Kristersson är med i ett sånt kompisgäng. Man äger skolor, man driver skolor, man bestämmer riktlinjerna för skolan, man skriver kritiskt om journalister som skriver kritiskt om skolan och så vidare, det verkar vara en gemenskap där även väldigt höga politiker ingår, säger Åsa Plesner i TV4.

Det finns också personer som jobbar för de vinstdrivande friskolornas organisation och samtidigt sitter i Kommunfullmäktige och hanterar de kommunala skolorna.
– Det blir jättekonstigt. Vi menar att politikerna inte gör det väljarna vill. Varenda utredning kommer fram till flera bra saker, men så bara pjuff..
– Väljarna och lärarna är emot vinstdrivande skolor. Ändå har det hittills varit omöjligt att skapa en politisk majoritet för förändringar av skolsystemet. Det finns starka ekonomiska intressen som lobbar mot väljarnas vilja, och det finns även ett begrepp för det där – styrningskapning, säger Åsa Plesner i TV4.

De gränslösa finns i nätbokhandeln (Adlibris / Bokus) och kan även beställas via alla bokhandlar i Sverige. Eller låna på bibliotek!
https://tankesmedjanbalans.se/de-granslosa/

Per Sicking om ”De gränslösa” i Flamman
https://www.flamman.se/per-sicking-balans-visar-vagen-for-vansterns-opinionsbildning/

Johannes Klenell om Balans bok i Arbetet
https://arbetet.se/2023/05/26/dranktes-en-skolpolitisk-bomb-just-av-lena-anderssons-tankar-om-grot-och-nazistpysslingar/

Åsa Plesner: Kan lärarna ta täten för en samlad välfärdsrörelse
https://www.skolaochsamhalle.se/flode/skolpolitik/asa-plesner-kan-lararna-ta-taten-for-en-samlad-valfardsrorelse/

Taggar