Hoppa till huvudinnehåll

Unikt projekt mot kvinnovåld skrotas

I Stockholm har polis och socialtjänst arbetat tillsammans på helt nya sätt för att stoppa mäns våld mot kvinnor.
Men trots framgångarna läggs projektet Igor ner.
– Ytterligare en spik i kvinnofridskistan. Av alla samverkansprojekt som vi har sett kunde väl den här satsningen få fortsätta att vara en pilot och spjutspets och modell för andra. Vi är rent ut sagt arga för detta – mycket arga för vi vet genom tät kontakt hur bra Igor har arbetat, säger Roks ordförande Jenny Westerstrand till Fempers Nyheter.

När rädslan växer för gängkriminellt kopplade sprängningar och skjutningar, när media och politik ständigt har gängkriminalitet, koranbränningar och upplopp överst på agendan, då väger våld mot kvinnor i hemmet lätt.
Igor har också just blivit Igår. Trots stora framgångar för det enda projektet i sitt slag, där polis och socialtjänst i Stockholm jobbade tätt ihop med uppsökande, inlyssnande verksamhet, så bortprioriteras det när våldsvågen drar fram över gator och torg.

I Sverige dödas i snitt 16 kvinnor varje år av någon de har en relation till. Ännu fler utsätts för våld, dör inte, men får svåra skador, både fysiska och mentala. Och sin ekonomi och framtidsmöjligheter spolierade och sin rörelsefrihet kringskuren. Detta utökade våld kostar också både i mänskligt lidande, och pengar. Om man tar med sjukskrivningskostnader och kostnader för psykisk ohälsa beräknas våldet mot kvinnor under 2019 ha kostat nästan 40 miljarder kronor.

Projektet Igor hade som målsättning att hindra fler fall av dödligt våld, skapa mer solida och genomarbetade förundersökningar för att kunna få fler fällande domar, men också arbeta förebyggande, få förtroende hos kvinnorna ( som utgör den absoluta majoriteten av offren) så att de i tid vågar och kan lämna den farliga relationen. Men också arbeta med männen, göra klart att samhället inte tänker finna sig i deras våld, men också erbjuda dem stöd och hjälp att ändra sitt beteende. Den grupp av poliser och socialsekreterare som jobbade med Igor på Södermalm i Stockholm la ner tid och möda på att vara snabbt på plats, skapa förtroende, lyssna, men också vara tydliga med att man skulle agera bestämt. Fler fall har också anmälts, och fler fler förövare har dömts.

I mars utvärderades Igor av BRÅ, Brottsförebyggande rådet, med en mycket talande rubrik: “Samverkan som berikar”. Det var svårt att tro annat än att ett sånt projekt skulle få fortsätta, men förra veckan blev alltså Markus Antonsson, polis och den drivande kraften bakom Igor, kallad till polisledningen i Stockholm och fick beslutet att det skulle läggas ner. Orsaken sägs inte ut tydligt, utan det heter att samtliga enheter inom polisen ska kunna dra slutsatser av projektets resultat.

Inte bara kvinnoorganisationen Roks, utan många andra professionella, feminister och engagerade i kriminalpolitik, har uttryckt bestörtning och skarp kritik mot nedläggningen.
”Det är ett anmärkningsvärt obegåvat beslut.” skriver tex Oisin Cantwell i en krönika i Aftonbladet.

Landets enda satsning mot mäns våld läggs ner. Fempers Nyheter

https://fempers.se/2023/2023-09-05/landets-enda-satsning-mot-mans-vald-laggs-ner/

Oisin Cantwell, krönikör, om nedläggningen av Igor. Aftonbladet

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/5B4rEK/polisens-enda-riktade-grupp-mot-kvinnovald-laggs-ner

Taggar