Hoppa till huvudinnehåll

Teslastrejken ger eko i världen

Idag ansluter Transport till Teslastrejken genom att blockera fyra svenska hamnar för Tesla.
Blockaden utökas till alla svenska hamnar den 17:e november.
Även Fastighets, Hamnarbetarförbundet och Elektrikerna har lagt strejkvarsel.
Och – IF-Metalls Tesla-strejk har blivit en världsnyhet.

I fredags bestämde Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski att betalföretaget ska gå med i Bankinstitutens arbetsgivarorganisation. Kollektivavtal ingår, så där behövdes ingen strejk. Elon Musk däremot, vars elbilar kostar 750 000 kronor, triggas tydligen av att fortsätta sätta sig över den svenska modellen på vår arbetsmarknad. Det är fortfarande tvärnej på att skriva kollektivavtal från Teslas sida. Skäl? De vill inte.

Men i Sverige möter världens rikaste man stenhårt motstånd för sin aggressiva fackföreningsfientliga linje.

Från och med lunch idag får IF Metalls strejk stöd av flera andra LO-fack. Transport blockerar hantering av Teslabilar i Malmö, Trelleborg, Göteborg och Södertälje och blockaden utökas till alla svenska hamnar den 17 november kl 12.
– Nu trappar vi upp konflikten. Det blir totalt stopp för Tesla-bilar i Sveriges alla hamnar. Vi har fått signaler om att Tesla-bilar planeras om till andra svenska hamnar och den möjligheten stänger vi nu helt. Vi har givetvis ytterligare planer på motåtgärder för att få Tesla att teckna kollektivavtal, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Tesla använder sig också av strejkbrytare i flera verkstäder, uppger IF Metalls strejkvakter.
– Det är strejkbrytare som arbetar inne i lokalen just nu, säger Carola Andersson, ordförande för IF Metall i Umeå, till DA.
– Det är nog så provocerande att man inte tecknar kollektivavtal. Men tar man in strejkbrytare är det ett nytt lågvattenmärke av Tesla. Det är så fel. Och det är provocerande dessutom.
– Taxibilar stannar och lämnar av folk. Vi vet att de kommit från Teslaanläggningar lite längre uppåt landet, från Göteborg, men vi misstänker att andra kommer från fler ställen. Vi har sett en danskregistrerad bil lämna av folk, bekräftar Adis Heldic, ombudsman på IF Metall i Malmö.

Samtidigt ansluter Fastighets, Elektrikerna och Hamnarbetarförbundet. Fastighets medlemmar kommer inte att städa Teslas svenska lokaler i Huddinge, Segeltorp, Umeå och Upplands Väsby. Elektrikerna kommer inte att serva Teslas elbilsladdare eller verkstäder om något går sönder. Konfliktåtgärderna börjar gälla den 17 november om inte parterna kommit fram till ett avtal.
”När Tesla konsekvent vägrar teckna kollektivavtal utgör det ett hot mot stabiliteten på svensk arbetsmarknad. Alla som arbetar i Sverige ska omfattas av svenska löner och svenska villkor”, säger Fastighets avtalssekreterare Joakim Oscarsson i en skriftlig kommentar till SVT.

”Metall har varit ute i strejk sedan 27 oktober. Vi ser att kravet på kollektivavtal är fullt legitimt, och lägger därför sympativarsel för att bidra till ökad press på Tesla i Sverige att teckna avtal”, säger Svenska Hamnarbetarförbundets ordförande Martin Berg i ett pressmeddelande.

-Här ser vi ett multinationellt företag som beter sig som imperialister och vill trycka på sina hemmaregler på Sverige. Jag tycker att spelreglerna på svensk arbetsmarknad ska respekteras. Användandet av strejkbrytare är väldigt provocerande och gör att vi sluter oss samman, för det köper inte vi, säger Urban Pettersson, ordförande Elektrikerna till DN.

Tesla har också själva kommit ut på banan med en första offentlig kommentar om strejken:
”Det är olyckligt att IF Metall har vidtagit dessa åtgärder. Tesla följer svenska arbetsmarknadsregler, men har liksom många andra företag valt att inte ingå kollektivavtal. Vi erbjuder redan likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektiva förhandlingar och finner ingen anledning att teckna något annat avtal”, skriver företrädare för Tesla Sverige till TT.

Tesla vill hålla öppet för dialog med IF Metall, fortsätter man. Men kunderna går först.

”Under den här perioden är vi fast beslutna att förbli tillgängliga för våra kunder”, skriver Tesla.

Medan någon konkret lösning alltså inte verkar vara i sikte har Tesla-strejken i Sverige redan skapat världsrykte. Både NY Times och Le Monde har tex långa artiklar om strejken, som också sammanfaller med att det amerikanska bilarbetarfacket UAW har haft en framgångsrik strejk mot de så kallade Tre stora i bilbranschen – Ford, GM och Stellantis. Tesla har inget kollektivavtal i USA, eller någonstans. Därför är många extra intresserade av IF Metalls strejk mot världens rikaste, en man med ett teknikföretag som påstår sig tillhöra framtiden, men vars beteende liknar en pinsam historia.
– Det är fackets rätt att ta till stridsåtgärder som får den svenska arbetsmarknaden att fungera. Det är strejkvapnet som skapar balans, konstaterar krönikören Ingvar Persson i Aftonbladet.

Uppdatering: Även Målarna och ST har anslutit med varsel som sympatiåtgärder, som träder i kraft den 21 november. Även Musikerförbundet ansluter genom från idag, 14/11, att stoppa soundtracket från SVT:s storserie ”Historien om Sverige” från att spelas via mediaspelare i Teslabilar.

Spotify, Apple music och Tidal i Teslabilar.

“Vi tror att en åtgärd som riktar sig mot själva innehållet i Teslas affär, körupplevelsen, kan vara ett viktigt sätt att påverka företaget. För vad vore en roadtrip utan bra musik?” säger Musikerförbundets ansvarige förhandlare Mattias Qvarsell i ett pressmeddelande.

https://www.dagensarena.se/innehall/konflikten-med-tesla-detta-har-hant/

Teslastrejken i Onlabor

https://onlabor.org/tesla-faces-its-first-ever-strike-after-refusing-to-negotiate-with-swedish-union/

German Bender, Arena, intervjuad i NY Times om Teslastrejken

https://www.nytimes.com/2023/11/05/business/economy/tesla-sweden-unions.html

Le Monde om Teslastrejken

https://www.lemonde.fr/en/economy/article/2023/10/31/sweden-tesla-employees-strike-to-defend-their-wages-and-social-model_6215563_19.html

The Verge om Tesla

https://www.theverge.com/2023/11/5/23947669/swedish-tesla-mechanics-are-on-strike

Techsplore

https://techxplore.com/news/2023-10-swedish-tesla-workers-union-demands.html

Hamnblockad av Teslabilar inleds idag. DN

https://www.dn.se/ekonomi/hamnblockad-av-teslabilar-inleds-i-dag/

Elon Musk borde lära sig av Klarna. AB ledare

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/l3xQyy/nu-ar-det-stopp-for-teslabilar-i-hamnen

IF Metall: Strejkbrytare håller igång Tesla

https://arbetet.se/2023/11/06/if-metall-strejkbrytare-haller-igang-tesla/

Tesla anlitar strejkbrytare i hela landet

https://da.se/2023/10/strejkbrytare-anlande-i-taxi-till-tesla-verkstader-runt-om-i-landet/

Elektrikerna hotar: Ingen service av Teslas laddare

https://www.dn.se/ekonomi/elektrikerna-hotar-ingen-service-av-teslas-laddare/

Krönika German Bender i Dagens Arena:

https://www.dagensarena.se/opinion/den-fackliga-konfliktens-folkbildande-funktion/

Strejkforskaren Jesper Hamark om varför Teslastrejken är så symboliskt viktig. SVT

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/strejkforskaren-teslakonflikt-avgorande-for-svenska-modellen–6ibu4m

Taggar