Hoppa till huvudinnehåll

Taxistrejk nära – Transport varslar

Förhandlingarna om avtal inom taxi har strandat mellan Svenska Transportarbetareförbundet och motparten Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA). Därför varslar Transport nu om konflikt.
– Den här yrkeskåren uppfyller en viktig samhällsfunktion. När som helst på dygnet finns taxiförarna när du är i behov av att resa. De kör även färdtjänst, skolskjuts och bud. Våra medlemmar behöver respektabla villkor, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande.

Transport har lagt fram förslag om högre löner, fördelningen av löneutrymmet utifrån år i yrket plus att garantilönen ska räknas upp för de som har lön i procent. Transport vill dessutom att de som arbetat länge i yrket ska premieras extra genom fler steg i lönetariffsystemet.
Arbetsgivarna har inte visat någon vilja att möta förslagen, därför kan det nu bli en konflikt som också påverkar barn som behöver skolskjuts, sjuktransporter och äldre.
– Jag tror det kan bli väldigt illa, kommenterar PRO:s ordförande Åsa Lindestam till SVT.

Men Transport ser ingen annan väg i nuläget. Yrkesstatusen och attraktiviteten till branschen behöver stärkas och enligt förbundet går det inte med dagens löneupplägg och dåliga löneutveckling. Det finns också utbrett missnöje med den dåliga framförhållningen när det gäller schemaläggning, vilket gör att förarna har mycket svårt att kunna planera sina liv, och familjeliv. Transport vill att varseltid i schemaläggningen ska vara minst 14 dagar enligt Arbetstidslagen.
– Taxibranschen har stora problem med att rekrytera och behålla personal, det är vi och arbetsgivarna överens om. För att få fler till yrket och som stannar kvar måste vi ha stabilare lönenivåer, där erfarenhet och kompetens premieras. Trots att arbetsgivarna delar taxibranschens problembild så säger de nej till alla nödvändiga lösningar, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande i Transport.

Blockaden, som bland annat riktas mot övertid, träder i kraft den 25 augusti och strejken påbörjas den 4 september. Strejken omfattar chaufförer i framför allt södra Sverige.

Varsel om strejk och blockad Taxiavtalet-förare

https://www.transport.se/media/yy4lu4cw/taxi_varsel-1-och-2_230815.pdf

Arbetsplatser som berörs av strejken:

https://www.transport.se/media/uhjbr50x/bilaga-1_strejk.pdf

Taggar