Hoppa till huvudinnehåll

Tandsköterskor i uppror mot dåliga villkor

Just nu pågår ett landsomfattande uppror på sociala medier där tusentals tandsköterskor ställer krav på högre lön, status, förbättrade arbetsvillkor och skyddad yrkestitel.
– Lönen är låg och arbetsbelastningen blir bara högre och högre, säger initiativtagaren Anna Ekman-Brescia, till Aftonbladet.

Sveriges tandsköterskor har startat ett gemensamt uppror på sociala medier där de kräver omgående förändring av sina dåliga villkor. De vill ha högre ingångslön och bättre ersättning för att arbeta extra. De begär också att yrkestiteln ska skyddas.

Anna Ekman-Brescia, tandsköterska på Folktandvården i Falun, är initiativtagare och började med att skapa en Facebook-grupp som på kort tid har fått tusentals medlemmar.

– Tandsköterskor från hela landet kämpar nu tillsammans. Ingångslönerna är väldigt låga och sedan står det stilla. Det finns ingen karriär att prata om, uppger Anna Ekman-Brecis för Aftonbladet.
Hon har själv en lön på 23 000 kronor i månaden och får ut 17.500 efter skatt. Arbetsuppgifterna har blivit alltfler på senare år, också utöver det som står i arbetsbeskrivningen. Det gäller till exempel att ge bedövning, ta röntgenbilder och ta emot egna patienter. Det nya ekonomiska läget generellt, med höjd inflation, höjda matpriser och höjd elräkning, har också påverkat situationen mycket negativt för många.
Anna Ekman-Brescia lever i ett förhållande så hon har någon att dela utgifterna med. Om hon varit ensamstående hade hon inte klarat sig ekonomiskt, uppger hon.

En aktuell undersökning från fackförbundet Vision visar att över hälften av tandsköterskorna har övervägt att byta arbete det senaste året. Orsaker som anges är missnöje med lönen, hög arbetsbelastning och brist på uppskattning,

Även Anna Ekman-Brescia har funderat på om hon ska lämna yrket.
– Det är ohållbart, jag kommer inte att ha råd att jobba kvar även om jag skulle vilja det. Om det inte blir någon skillnad med löneupproret så kommer jag inte jobba kvar, säger hon till Aftonbladet.

För att få utöva yrket tandsköterska krävs en utbildning på ett och ett halvt år.

Taggar