Hoppa till huvudinnehåll

Svårare att ersätta arbetare med AI

En robot bakom varje skrivbord, förarplats, sjukbädd, skolkök?
Vad är sannolikheten att AI-datorer kommer att ta över våra jobb? Och vilka jobb isåfall?

I en krönika i Dagens Arena skriver German Bender, utredningschef på Arena Idé och gästforskare vid Harvard University, om de nya studier som riskerar att skapa oro inför framtiden, där den nya AI-tekniken skulle överglänsa mänskliga förmågor och påstås utföra våra arbetsuppgifter med större skicklighet.

För tio år sedan hävdade bland andra den svenske Oxford-ekonomen Carl Benedikt Frey att nästan hälften av alla jobb i USA riskerade att automatiseras bort ”inom ett årtionde eller två” och en annan studie kom fram till liknande för Sverige.
”I dag vet vi att det åtminstone inte hände inom ett årtionde”, skriver German Bender i Dagens Arena.
Han har följt utvecklingen inom AI länge och förhåller sig skeptisk till undergångsprofetiorna om att den nya tekniken skulle göra människor överflödiga på arbetsmarknaden.
”Många yrken försvinner alltså inte om en del av arbetsuppgifterna utförs av ny teknik – de förändras. Vi vet dessutom att ny teknik historiskt alltid har lett till skapandet av nya jobb. Visst kan det bli annorlunda den här gången, men det skulle i så fall gå på tvärs med alla historiska erfarenheter.”

Ändå erkänner han att oron gnager i bakhuvudet.
Enligt en av de nya studierna kan maskininlärningsapparater som ChatGPT och liknande AI-system redan i dag utföra ungefär hälften av arbetsuppgifterna som utförs av var femte anställd i USA. Och det verkar som om AI enklare kan utföra arbetsuppgifter i högstatus manchettyrken, med lång utbildning och hög lön, snarare än i mer traditionella praktiskt inriktade arbetaryrken.
”Blicken dras till listorna över praktiska yrken som tycks vara svårare att automatisera med den senaste AI-tekniken.
Bagare ligger rätt bra till.” skriver German Bender i Dagens Arena.

Läs hela krönikan på Dagens Arena

https://www.dagensarena.se/opinion/darfor-kommer-inte-ai-ta-ditt-jobb/

Taggar