Hoppa till huvudinnehåll

Spanska undersköterskor räddar äldrevården i Boden

Vad är svaret på den ständiga underbemanningen i äldrevården?
I Boden flyger kommunen in spanska undersköterskor för att klara semestrarna i sommar.

Den ständiga personalbristen i den svenska sjukvården, hemtjänsten och äldreomsorgen är en ständigt återkommande litania, särskilt inför sommaren. Nu rapporterar både NSD, Kommunalarbetaren och Proletären om ännu en variant av brådskande tillfälliglösningar som svenska kommuner tar till för att personalen ska kunna ha semester.
Eftersom det inte gått att hitta vikarier på annat sätt tänker Norrlandskommunen Boden flyga in ett tiotal undersköterskor från Spanien för att arbeta på ett demensboende.

Den fast anställda personalen, och de fackliga företrädarna för Kommunal, känner oro.
– Min första tanke var ”kan det vara möjligt?”, säger Anna-Karin Nylund, sektionsordförande på Kommunal i Boden, till Kommunalarbetaren.
Idén att tillsätta vikariaten på demensboendet kommer ursprungligen från en konsult, som också ska vara på plats i Spanien och bistå de spanska undersköterskorna som ska flygas till Boden i sommar.
– Vi har aldrig gjort det här förut och det kan såklart bli ett fiasko, men samtidigt har jag svårt att tro att det kan bli värre än vad det är nu. De pratar inte flytande svenska, men däremot är de motiverade, utbildade och vill jobba, säger Marie-Helené Ståhl, verksamhetschef för äldreomsorgen i Bodens kommun.

Kommunal i Boden har ställt krav på att arbetsgivaren ska ha tillsyn och utvärdera arbetsmiljön under sommaren, ihop med lokala skyddsombud. Innan de spanska undersköterskorna börjar sina vikariat ska de få gå en kortkurs i svenska, bland annat har de fått ett lexikon med vårdtermer.
– Då visar det sig om det här kommer fungera eller inte, men oavsett så är det minst sagt ovanligt att vi handgripligen hämtar arbetskraft från ett annat EU-land, säger Anna-Karin Nylund, som även pekar på att försöket berättar något om situationen i hela välfärden, inte minst i norra Sverige, där alltfler vårdutbildade redan lämnar välfärden för att ta bättre betalda jobb i den nya gröna industrin.

Taggar