Hoppa till huvudinnehåll

Spanska protester mot sexistisk fotbollspresident

Efter att fotbollspresidenten Luis Rubiales tvångskysst stjärnan Jenni Hermoso efter VM-segern har det varit en turbulent vecka i Spanien.
Nu kommer också fler anklagelser mot Rubiales.

Världen gapade, först över det skickliga spanska laget som tog hem VM-bucklan efter 1-0 segern mot England i finalen, och tidigare hård kamp också mot våra egna svenska bronsmedaljörer.
Sedan gapade världen över den sexistiska kultur som uppenbarligen lever kvar inom spansk fotboll, när fotbollspresidenten Luis Rubiales tryckte sina läppar mot stjärnan Jenni Hermoso, och därefter bilder från omklädningsrummet där han grabbade tag om sina egna könsorgan som segergest.

Nu anklagas Rubiales för ytterligare övertramp, som att ha frågat den tidigare kollegan Tamara Ramos vad hon har för färg på underkläderna. Ramos har också sagt att hon utsatts för ”förödmjukelser” och ”grymheter” under lång tid när de arbetade ihop.

Spanska fotbollsförbundet förnekar i ett uttalande och säger sig ha tagit till rättsliga åtgärder mot hennes ”försök att skada bilden av Luis Rubiales”.

Rubiales hänger alltså kvar på sin post trots mycket hård kritik också från politiskt håll under veckan.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har kallat den famösa kyssen, som Jenni Hermoso sagt att hon inte gillade, som ”oacceptabel” och den spanska regeringen kräver transparens och omedelbart agerande från fotbollsförbundet. Jämställdhetsministern Irene Montero kallar det som hänt för en form av sexuellt våld medan spelarunionen Fifpro kommenterar “inte lämpligt eller acceptabelt i något sammanhang”. Spaniens andra vice statsminister, advokaten Yolanda Diaz, agerar också tillsammans med det spanska facket FUTPRO för att försvara Jenni Hermoso.

La Liga F, damernas proffsliga krävde också på onsdagen att Rubiales sägs upp.

” En av de största bragderna i spansk sports historia har fläckats av det generande uppträdandet av den högsta representanten i spansk fotboll, som, guidad av sitt fortsatta och vanemässiga begär att stå i stråkastarskenet, har avslöjat att han inte klarar den position han har” skriver La Liga F i sitt pressmeddelande.

Spanska fans välkomnar sitt lag, och kritiserar fotbollspresidenten

https://www.youtube.com/watch?v=WJUgTGS56-I

Taggar