Hoppa till huvudinnehåll

Röd frihet på bokmässan

Idag inleds bokmässan i Göteborg.
En av de deltagande är statsvetarprofessorn Ulf Bjereld som i sin nya bok ”Röd frihet” skriver om faran med socialdemokratins undfallenhet inför högerkrafterna.

Ulf Bjereld är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och tidigare ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet, och en av de mer framträdande företrädarna för tankesmedjan Tiden. I sin nya bok Röd frihet (Verbal/Katalys) argumenterar han för att socialdemokratin måste återupptäcka och försvara begreppet frihet som en central del av sin ideologi. Han menar att partiet har övergivit frihetsdiskursen till högern och istället omfamnat en auktoritär och populistisk retorik som fokuserar på krav, kontroll och straff. Han anser också att partiet har svikit sina traditionella väljargrupper, framför allt arbetarklassen, genom att anpassa sig till marknadens logik och intressen.

Bjerelds bok är ett försök att rädda socialdemokratin från dess nuvarande kris och förlorade legitimitet. Han vill återvända till partiets rötter i den demokratiska socialismen och den reformistiska arbetarrörelsen. Han vill också återuppliva den tredje vägens politik som präglade partiet under 1980- och 1990-talen, då det kombinerade social rättvisa med ekonomisk effektivitet.

Ulf Bjereld kritiserar S för att ha rört sig långt åt höger på den politiska skalan och talar om frihet som ett socialistiskt värde som måste tas tillbaka, och att det verkligen är en återvändsgränd att tro att det fungerar att anpassa sig till högerns och inte minst SD:s retorik om hårda tag och paradigmskifte.

”Nej, SD-väljarna kan inte ”vinnas tillbaka”. De kan bara vinnas framåt, för något nytt, om socialdemokratin utvecklar en politik som betonar möjligheter och framtidstro, hopp och tillförsikt – en politik som vilar på en annan dagordning än den dystopiska instängdhet och repressiva inskränkthet som kännetecknar dagens samhällsdebatt” skriver Bjereld i Expressen idag.

Läs mer:

Ulf Bjerelds egen debattartikel i Expressen:
”Nej SD-väljarna kan inte vinnas tillbaka”
https://www.expressen.se/debatt/nej-sd-valjarna-kan–inte-vinnas-tillbaka/

Program för årets bokmässa på Svenska mässan i Göteborg, Ulf Bjereld deltar idag, torsdag, kl 15 i Verbals monter.
https://bokmassan.se/hem/program/arets-program/

Taggar