Hoppa till huvudinnehåll

Robert Nyberg får Stig Sjödin-priset

Robert Nyberg, träffsäker egensinnig satirtecknare och illustratör med ett tydligt klassperspektiv på arbete och samhälle, tilldelas Stig Sjödin-priset på 40 000 kronor.

Samtidigt som ett nytt avslöjande, denna gång i Dagens Nyheter, visar på de genomusla förhållanden för migrantarbetare i bärbranschen. Samtidigt som regeringen hävdar att de ska göra ”allt som krävs”, de svenska bärföretagen skyller på thailändska bemanningsbolag och jämställdhetsminister Paulina Brandberg till och med liknar de villkor som bärplockarna jobbar under som ”slaveri”.

Så tänker man på en bild av Robert Nyberg.

”Kan jag som bemanningsanställd komma med synpunkter på arbetsmiljön säger en figur i munkjacka till den leende chefen bakom det blanka skrivbordet. Svaret: ”Hoppsan där försvann visst ditt telefonnummer”.

En av alla tusentals bilder i dags och veckopress, och flera album, med galghumoristisk samhällskritik mot orättvisorna. Nyligen kom också Robert Nybergs ”Alla måste jobba jättefortare” en barnbok tillsammans med Johan Althoff, där AI-framtiden beskrivs på ett både finurligt och drastiskt sätt.

Stig Sjödin var arbetarpoet och journalist och ett av de stora namnen i den svensk arbetarlitteratur. Priset till hans minne är instiftat av Runö Folkhögskola, Stig Sjödin Sällskapet och fackförbunden Kommunal, Metall GS delas ut med stöd av ABF.

Bland tidigare pristagare finns bla Göran Greider, Eija Hetekivi Olsson och Susanna Alakoski men Robert Nyberg är den förste bildskaparen.

I prismotiveringen står att bilderna visar ”sambandet mellan politik och konsekvenser av beslut”.

Robert Nyberg är också en av närmare 200 bildkonstnärer som är med i Tecknaruppropet mot Nato.

Taggar