Hoppa till huvudinnehåll

Olje-miljardär åtalas för krigsbrott

I morgon tisdag ställs för första gången någonsin en svensk kapitalist inför rätta för medhjälp till grovt krigsbrott.
Det gäller olje-miljardären Ian Lundin som har ett långt fängelsestraff att vänta om han fälls.

Klockan 09.30 på tisdag drar förhandlingarna äntligen igång i den så kallade Lundinrättegången. Ian Lundin, som då var ordförande för Lundin Oil, åtalas för medhjälp till grovt folkrättsbrott. Alex Schneiter, tidigare vd på samma oljebolag, är medåtalad.

Processen för att få de två näringslivstopparna inför skranket har inte förvånande dragit ut oerhört länge på tiden. Förundersökningen har pågått i hela tolv år. Bolaget heter inte ens Lundin Oil längre utan har bytt namn flera gånger; till Lundin Petroleum, till Lundin Energy. Och nu heter det Orrön Energy.

1997 till 2003 bedrev Lundin verksamhet i södra Sudan, där ett inbördeskrig samtidigt rasade. Bolaget anklagades av bland andra Amnesty International för att ha förvärrat konflikten med sin närvaro. Extra anmärksningsvärt är att många barnsoldater utnyttjades i detta krig.

2010 inledde Internationella åklagarkammaren i Stockholm en förundersökning kring misstänkta krigsbrott i konflikten. Detta sedan European Coalition on Oil in Sudan (Ecos) anklagat bland andra Lundin Oil för att ha underlättat för den styrande regimeni att tvinga bort lokalbefolkningen, för att gynna sina egna affärer.

Bland de 57 vittnena som är kallade hittar vi bland andra Carl Bildt, fd moderat statsminister, som satt i styrelsen för Lundin Oil och Gerhard Baum, fd tysk inrikesminister.

– Vi menar att utredningen visar att militären sköt civila från stridshelikoptrar, förde bort och plundrade och brände hela byar så att människor inte hade något att leva av. Följden blev att många civila dödades, skadades och fördrevs, sade Henrik Attorps när åtalet väcktes för två år sen..

Lundin och Schneiter själva och deras försvarsadvokater menar dock att det var bättre att bolaget var kvar i Sudan.

– Att tro att vi medvetet skulle gå in i ett konfliktområde för att försöka tjäna pengar är absurt. Dessutom fanns det ett fredsfördrag när vi etablerade oss i Sudan 1997, sade Ian Lundin i en intervju med Svenska Dagbladet 2018.

– Det är bättre att vi var på plats och engagerade oss än att vi lämnade barnsoldaterna i sticket. Det sämsta man kan göra är att bara dra sig ur. Det hjälper ingen, sa han i samma intervju.

Om det blir fällande dom väntar mycket långa fängelsestraff.

Läs mer här:

https://www.amnestypress.se/fran-tidningsarkivet/reportage/26734/lundin-oljan-och-rattvisan/

Taggar