Hoppa till huvudinnehåll

Ökad risk för fattigdom – trots heltidsarbete

Nästan var sjunde anställd inom Kommunals avtalsområde har en grundlön på 22 000 eller mindre och får bara hundralappar kvar när basräkningarna är betalda. Det visar Kommunals rapport “Inkomst att leva på”.
––Rapporten visar med all tydlighet att de med lägst löner måste prioriteras i den här avtalsrörelsen, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Bara kaffepengar kvar, heter det i ett känt uttryck. Ja, om inte kaffet vore så dyrt skulle en kunna tillägga denna krisvinter.
På grund av hög inflation, hög ränta, höga mat- och elpriser lever alltfler lågavlönade svenskar på marginalen. Det visar Kommunals aktuella rapport ”Inkomst att leva på”
Inom Kommunals avtalsområden har nästan var sjunde med heltidsjobb en grundlön på 22 000 kr eller mindre i månaden.
– Risken för fattigdom ökar markant bland dem med lägst löner nu när inflationen skenar, det är mycket allvarligt och djupt oroväckande. Trots att man arbetar heltid och gör rätt för sig så tvingas man leva extremt knapert. Många känner en oro över att privatekonomin, när som helst, ska krascha. Så ska det inte vara, vi ska inte ha fattiga arbetare i Sverige, säger Malin Ragnegård, Kommunals ordförande, i ett pressmeddelande.
Kommunals beräkningar visar att i det här svåra ekonomiska läget får en ensamstående med 22 000 kronor eller mindre i månaden cirka 700 kronor kvar i plånboken efter att alla nödvändiga utgifter är betalda. De med lägst löner har inte heller möjlighet att skaffa sig någon privat ekonomisk ”buffert” genom att spara pengar.
–Rapporten visar med all tydlighet att de med lägst löner måste prioriteras i den här avtalsrörelsen, säger Malin Ragnegård.
I årets avtalsrörelse kräver Kommunal en extra låglönesatsning riktad mot de lägst avlönade på respektive avtalsområde. Kommunal vill ha en omfördelning av löneutrymmet riktad till just dem som har de lägsta inkomsterna.
– I Sverige ska du kunna försörja dig själv och dina barn på en vanlig arbetarlön. Därför krävs det en låglönesatsning, konstaterar Malin Ragnegård, Kommunals ordförande.

Fakta från Kommunals rapport

Andelen personer som riskerar att leva i fattigdom har fördubblats sedan nittiotalet.

Ungefär 14 procent av alla med heltidsjobb på Kommunals avtalsområde har en grundlön på 22 000 kr eller mindre i månaden.

Ungefär 30 procent av alla med heltidsjobb på Kommunals avtalsområde har en grundlön på 24 000 kr eller mindre i månaden.

Hela rapporten finns att läsa på www.kommunal.se

Taggar