Hoppa till huvudinnehåll

Nooshi Dadgostar: ”Vi kommer att mobilisera och organisera”

När Nooshi Dadgostar kommenterar valet riktar hon stark kritik mot hur både Socialdemokraterna och Moderaterna anpassat sig till Sverigedemokraterna.

– Vi hade både S och M emot oss. Båda förstärkte och bekräftade SD:s verklighetsbeskrivning. Människors hudfärg och ursprung hamnade i centrum i stället för de underliggande ekonomiska frågorna. En dimridå, säger Dadgostar till SVT.

Vänsterpartiets valresultat är sämre än senast landet gick till val, men den förlust som svider mest i nuläget är att de rödgröna förlorade striden mellan blocken. Kristersson kommer nu hela vägen till Rosenbad, stödd på ett främlingsfientligt parti som gått fram oerhört starkt, framförallt på landsbygden.

Nooshi Dadgostar menar i en intervju med SVT att det framför allt var Magdalena Andersson som förlorade striden om regeringsmakten. Ett huvudskäl är att skillnaderna i ekonomisk politik inte framkom tydligt under valrörelsen. Istället blev den tongivande berättelsen i debatten att det fanns kopplingar mellan invandring och gängkriminalitet och att det behövdes fler repressiva åtgärder. S använde mycket tid åt att tävla med SD och högerpartierna om att peka ut så kallat ”utsatta områden” och segregation som problemet och bekämpa gängbrottslighet, medan frågor om rättvisa, jämlikhet och ekonomisk demokrati prioriterades ner.

–Frågorna har etnifierats, istället för att man pratar om fördelningspolitik, säger Nooshi Dadgostar.

Det blev en valrörelse där den rödgröna sidan, med Magdalena Andersson som statsministerkandidat, inte förmådde bryta mot den här problemformuleringen, menar Nooshi Dadgostar.

– Vi hade behövt ett framåtsyftande projekt, som att bekämpa arbetslösheten, kapa vårdköer och se till att skolan förbättrades. Jag saknade kanske den agendan från koalitionsledaren Socialdemokraterna, säger hon.

Nu kommer Vänsterpartiet att göra en noggrann valanalys, samla sig och utgöra en viktig plattform för motståndet mot högerregeringen.

– Vi kommer nu omorganisera och mobilisera mot en politik som kommer trasa sönder, som vi ser det, vår starka välfärd, säger Nooshi Dadgostar till SVT.

Taggar