Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterpartiet: Halvera biljettpriset och bygg ut kollektivtrafiken

På en pressträff idag presenterade Nooshi Dadgostar en stor satsning på kollektivtrafiken. Vänsterpartiet planerar att halvera biljettpriserna på all kollektivtrafik i hela landet och föreslår samtidigt kraftigt ökade investeringar för att bygga ut kollektivtrafiken.

— Man kan inte ta en buss som inte finns, sa Nooshi Dadgostar.

Under lång tid har det blivit mycket dyrare att åka kollektivt, vilket såklart har slagit hårdast mot dem som har lägst inkomster, ofta just de av oss som behöver åka buss, tåg eller pendel till jobbet. Samtidigt har busslinjer dragits in och turtätheten minskat. Framförallt i glesbygden men även i städerna har många varit tvungna att gå upp i ottan för att komma till jobbet och haft svårt att hinna hem för att hämta barnen på förskolan, eller ta sig hem sena kvällar.

Det här tycker Vänsterpartiet är oacceptabelt förklarade Nooshi Dadgostar.

— I ett läge där priserna rusar behöver vi göra två saker samtidigt, sänka priserna på all kollektivtrafik och satsa på att bygga ut på ett sätt som också gynnar miljön.

Vänsterpartiet vill satsa på elbussar och utbyggd laddinfrastruktur i en satsning som från början är tvåårig.

— Det ska vara roligt att ställa om, sa Nooshi Dadgostar, som på samma pressträff också presenterade sin förhandlingsgrupp.

Där ingår Ida Gabrielsson, vice partiledare, Ali Esbati, ekonomisk-politisk talesperson, Sandro Scocco, chefsekonom och Åsa-Pia Järliden Bergström, ekonom.

Det är de som kommer att förhandla en kommande regeringsplattform om valet går vår väg och se till att våra reformer blir verklighet när vi sitter i regering.

Taggar