Hoppa till huvudinnehåll

Mediakollen – till stöd för vänstermedia

Kamratdataföreningen Konstellationen släpper sitt nya mediaprojekt Mediakollen! Där samlas vänster/gröna/progressiva tidningar, bloggar och poddar.
– Vi kan inte vänta på ett bättre internet och sociala media som inte tjänar pengar på att sälja våra personuppgifter. Därför har vi samlat runt 100 rödgröna tidningar, poddar och bloggar i ett flöde så att fler kan upptäcka dem på Mediakollen, säger Samuel Skånberg, ordförande för Konstellationen.

Vill regeringen utplåna Sveriges vänstermedier? Det frågade sig Andreas Gustavsson nyligen i en ledare i ETC. Man kan sannerligen undra, och misstänka det. Den proposition som utgår från Mats Svegfors utredning har gett all anledning att öka oron hos dem som ger ut, och läser, vänstermedia. Systemskiftet ska dessutom ske snabbt, för att inte säga brådstörtat.
”Jag kan inte berätta exakt vad utfallet kommer bli, det verkar absolut ingen kunna göra. Men jag kan berätta att vi på Dagens ETC måste och kommer agera utifrån scenariot att mediestödet lämnar riksmedierna helt i sticket och komplett nonchalerar om konsekvensen blir en politisk likriktning som man annars bara hittar i länder som lider av demokratiskt underskott” skriver Andreas Gustavsson, chefredaktör.

Diskussionen om omgörningen av mediestödet har tyvärr debatterats mest internt i diverse branschtidningar, konstaterar Andreas Gustavsson, men han förutspår att om det som är känt nu verkligen händer så kommer Sverige inte längre att ha ”vital, brokig, djärv vänsterpress. Den kommer att utplånas. Kanske inte som i försvinna, men som i att krympa ned till halvt ideella projekt utan verklig kraft att – vid sidan om kommenterande texter – producera nyhetsjournalistik som avslöjar, tillför fakta, gör skillnad och startar debatter som annars uteblivit. Samtidigt som de stora koncernerna suger åt sig det nya mediestödet.”

Liknande varnande tongångar har hörts från bland andra Internationalen, Proletären, Syre och Feministiskt Initiativ, och som här uttryckt av Leonidas Aretakis, chefredaktör på Flamman:

-Flamman står inför en kris. I värsta fall riskerar vi och en rad andra vänstertidningar att utplånas, eller skära så hårt i våra kostnader att vi får svårt att bedriva högkvalitativ journalistik och tynar bort.
-Detta sker i en kontext där 9 av 10 stora dagstidningar är borgerliga, och där deras frågor tar allt större plats. Väljarnas två viktigaste frågor inför senaste valet var skola och vård, medan undersökningar visar att valdebatterna präglades av kriminalitet och migration. Utanför de etablerade medierna har dessutom ett högerextremt medielandskap etablerats med ständig hets mot journalister, kvinnor och invandrare.

Men, i dagarna har i alla fall ett nytt lovande motståndsförsök gjorts. Kamratdataföreningen Konstellationen lanserar nu Mediakollen, som de kallar ”rättviserörelsernas Omni”. Här samlas runt 100 rödgröna tidningar, poddar och bloggar i ett flöde så fler kan upptäcka dem. Kamratdataföreningen Konstellationen har en liten redaktion som väljer ut artiklar som visas högst upp.
”Så läsaren får se det vi tycker är mest intressant. Men den som vill kan se ett rent flöde över alla nya artiklar i kronologisk ordning” säger Samuel Skånberg, ordförande.

”Svensk media ägs och domineras av högern. Nätjättarna tjänar enorma pengar på algoritmer som sprider högerextrem propaganda och undertrycker vänsterinnehåll. Regeringen försöker samtidigt lägga ned alla vänstertidningar. Därför har Kamratdataföreningen Konstellationen byggt den nya minimalistiska mediaggregatorn Mediakollen. Syftet är att få fler att konsumera och prenumerera på tidningar, bloggar och poddar som skriver om ekonomisk-, ekologisk- och social rättvisa.” skriver Konstellationen i pressmeddelandet.

Konstellationen står inte bakom några artiklar eller publikationer i Mediakollens flöden eller de som väljs ut. Poängen är att uppmärksamma många olika röster oavsett om vi håller med eller inte. Mediakollen är ett ideellt projekt och det tjänar inga pengar för föreningen.

Bakgrund Konstellationen:

Bildades i februari 2023 ”för att vi såg ett behov för progressiva sociala rörelser att ha egna kommunikationskanaler och att det behövs fler plattformar, verktyg och sociala rum på nätet där det är användarna som har makten och inte företagen. Namnet kommer från att vi vill koppla samman progressiva rörelser och människor på nätet.
Vidare ser vi rätten till privat kommunikation som grundläggande för ett demokratiskt samhälle. Att drifta och sprida information om krypterade kommunikationskanaler är därför viktigt.”

Läs mer här:

Den nya sajten Mediakollen

https://mediakollen.org

Pressmeddelande från Kamratdataföreningen Konstellationen

https://konstellationen.org/2023/10/25/mediakollen/

Vill regeringen utplåna Sveriges vänstermedier? ETC

https://www.etc.se/ledare/vill-regeringen-utplaana-sveriges-vaenstermedier

Regeringens förslag hotar vänsterpressen. Flamman

https://www.flamman.se/regeringens-forslag-hotar-vansterpressen/

Taggar