Hoppa till huvudinnehåll

Kommunals ordförande: Därför kräver vi att de som har det allra tuffast, med lägst löner, ska få mer

De stigande priserna drabbar arbetarklassen hårt och många tycker att de svenska facken borde tuffa till sig både i förhandlingarna, i den politiska debatten och synas mer på gatorna.
– Jag är verkligen för att man mobiliserar sig, syns och hörs ute på gatorna, jag vill gärna se mer sådant, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård i en intervju i Kommunalarbetaren.

Kommunals ordförande Malin Ragnegård är känd för uttalandet att det inte ska finnas fattiga arbetare i Sverige. Samtidigt tycker många att både Kommunal och andra LO-fack ligger för lågt i krisen, om man jämför med till exempel Frankrike, Storbritannien och idag Tyskland där hundratusentals transportarbetare går i strejk efter att två fackförbund krävt löneökningar i takt med inflationen.

I en intervju med Raffaella Lindström och Mats Gustafsson Hedenström i Kommunalarbetaren svarar Malin Ragnegård på vad Kommunal vill göra för att inte fattigdomen ska sprida sig bland medlemmarna i krisen och vilka krav Kommunal ställer på regeringen och arbetsgivarna.

Kraven är:

*Avskaffa karensavdraget för gott.
*Förstärk och indexera a-kassan.
*Förstärk och indexera barnbidraget, bostadsbidraget och underhållsbidraget.

– Vi har släppt en rapport som visar att redan före inflationen hade man väldigt små marginaler efter att alla räkningarna var betalda. Det är så absurt att det har blivit den här situationen, att man sliter heltid i välfärden och ändå knappt kan ställa mat på bordet för barnen eller köpa fritidskläder. Därför kräver vi att de som har det allra tuffast, med lägst löner, ska få mer, säger Malin Ragnegård till Kommunalarbetaren och när det gäller specifikt karensavdraget:

– Karensavdraget är en klasslagstiftning. Många medlemmar i Kommunal arbetar i kontaktyrken, och drabbas hårt ekonomiskt när de behöver sjukskriva sig. De kan inte jobba hemifrån när de är sjuka.

LO-förbunden presenterade även ett gemensamt krisprogram i vintras, för att inte medlemmarna skulle få än större ekonomiska svårigheter. De kraven – lägre elpriser, bättre a-kassa, slopad karens, sänkt tillfällig kostnad på bensin och diesel, förstärkta barnbidrag, pausat amorteringskrav och införd korttidspermittering – gäller fortfarande.

Till dem som hade önskat ett högre lönekrav än 4,4 procent säger Malin Ragnegård till Kommunalarbetaren:
– Jag förstår att många tycker det är för lite och blir besvikna, men vi kommer ta ut så mycket vi kan och hålla ögonen på att andra inte roffar åt sig mer. Om våra medlemmar ska ta ansvar och hålla tillbaka ska de som tjänar mest verkligen göra det.

På frågan varför inte Kommunal som enskilt fackförbund är ute och protesterar ytterligare mot att vi har fattiga arbetare i Sverige, svarar Malin Ragnegård:

– I Frankrike har man inte den partsmodell som vi har och där behöver man gå ut och protestera i stället. Men det finns väl också olika kulturer i olika länder. Vi deltar ju också i demonstrationer, manifestationer och namninsamlingar runt om i landet. Vi brukar säga att det ska mullra i hela landet. Att varenda medlem ska kräva sin rätt ute på sina arbetsplatser. Vårt budskap är att Kommunal alltid backar det. Jag är verkligen för att man mobiliserar sig, syns och hörs ute på gatorna, jag vill gärna se mer sådant. Men jag vet också hur svårt det är.

Hela intervjun i Kommunalarbetaren och senaste nytt om avtalsförhandlingarna

https://ka.se/2023/03/27/kommunalare-hart-pressade-av-prisokningar-ragnegards-tre-viktigaste-krav-pa-regeringen/

Taggar