Hoppa till huvudinnehåll

Kommunal varslar om strejk: ”I Sverige ska vi inte ha fattiga arbetare”

Snart blir det ingen lunch för vårdpersonalen på Karolinska, Norrlands universitetssjukhus och Hudiksvalls sjukhus.
Kommunal har varslat om strejk som påbörjas den 15 september, efter att arbetsgivarnas Visita, med ordförande Fredrik Reinfeldt, inte gått med på den viktiga låglönesatsning som facket kräver.

Den 31 augusti löpte avtalet med Visita ut och ingen lösning på de hårda förhandlingarna är ännu i sikte. Därför lägger nu Kommunal ett strejkvarsel som gäller kockar, måltidspersonal och vaktmästare inom storkök på sjukhus. Totalt är det 11 arbetsplatser och 150 anställda som berörs. I fokus för konflikten finns en satsning på dem som tjänar allra minst, ett krav som Kommunal inte tänker backa från i kristiderna.
– Vi tycker det är tråkigt och sorgligt i dessa inflationstider att arbetsgivarna bråkar om att ge de lägst avlönade lite, lite extra. Det är sorgligt för den svenska modellen, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal, till Kommunalarbetaren.

Och Malin Ragnegård, förbundsordförande på Kommunal skräder inte heller orden om skälen till varför Kommunal nu blåser till strid:
– I årets avtalsrörelse är det mycket som står på spel för medlemmarna i Kommunal. Många har små eller inga ekonomiska marginaler och att vi uppnår lönesatsningarna för de lägst avlönade är helt avgörande. Trots den mycket tuffa verklighet många arbetstagare lever i just nu väljer Visita att säga nej till låglönesatsningen som är en del av det märket som industrins parter har enats om. Det kan Kommunal inte acceptera och därför har förhandlingarna strandat. I Sverige ska vi inte ha fattiga arbetare, medlemmarna i Kommunal är värda mer, säger Malin Ragnegård.

Det som händer nu är att parterna inväntar besked från Medlingsinstitutet om vilka som utses som medlare. Efter det kommer medlingsförhandlingar att börja så snart som möjligt.

Om Kommunaloch arbetsgivarparten Visita fortfarande inte är överens klockan 14:00 den 15 september läggs arbetet ned i många storkök på våra sjukhus. Varslet innefattar även en nyanställnings- och inhyrningsblockad, samt mer- och övertidsblockad på samma arbetsplatser, från samma tidpunkt.

Läs mer om konflikten på kommunal.se

https://www.kommunal.se/nyhet/kommunal-varslar-om-konflikt-mot-visita

Och i Kommunalarbetaren:

https://ka.se/2023/09/06/kommunal-varslar-om-strejk-i-storkok-pa-sjukhus/

Rötts intervju med strejkforskaren Jesper Hamark: “Kapitalet har aldrig varit så sårbart”.

https://www.rott.nu/nyheter/strejkforskaren-jesper-hamark-kapitalet-har-aldrig-varit-sa-sarbart/

Taggar