Hoppa till huvudinnehåll

Katastrofkapitalister utnyttjar bränderna

Medan det fortfarande pyr ur askan på Maui börjar allt fler katastrofkapitalister försöka köpa upp mark billigt.
” Åter bevisas att kapitalister aldrig låter en bra kris gå till spillo”, skriver Guthrie Scrimgeour i den amerikanska vänstertidningen Jacobin.

Efter de förödande skogsbränderna på Maui har överlevande börjat få samtal från amerikanska investerare som vill passa på att köpa upp mark till vrakpriser. Detta hyeneaktiga beteende har mött stor vrede hos lokalbefolkningen, men är inte unikt för Maui; markspekulation efter naturkatastrofer har inträffat i andra områden i USA, som Florida och Kalifornien, rapporterar Jacobin, som har ett reportage från Maui i sitt senaste nummer.

Katastrofkapitalism innebär att privata ekonomiska intressen drar fördel av naturkatastrofer eller katastrofer som skapats av människan, för att komma över mark och offentliga resurser, ofta med hjälp av allierade högerregeringar som redan driver en nyliberal utförsäljningspolitik. Detta försvagar infrastrukturen, bidrar till klimatförändringar och leder till fler katastrofer så att det bildas en elakartad cykel. Vad som hände efter orkanen Katrinas förödelse i New Orleans är ett av flera tidigare exempel. Det ledde till aggressiva privatiseringsåtgärder som att kommunala skolor ersattes av privata och att allmännyttiga hyresrätter ersattes med dyra bostadsrätter. Vanliga New-Orleansbor fick flytta bort från sina gamla stadsdelar, medan mer välbärgade kundgrupper flyttade in.

Katastrofkapitalisterna har visserligen fått kritik både för hur de utnyttjade situationen i tex New Orleans och nu på Maui, men deras agerande är ofta lagligt under kapitalismen även om de bryter mot miljölagar.

USA står inför ett växande problem med sönderfallande infrastruktur och ökad risk för naturkatastrofer på grund av klimatförändringar.
“Regeringar måste investera i offentlig uppbyggnad snarare än att förlita sig på privat välgörenhet från miljardärer som äger mark på Hawaii. Resurserna borde skaffas genom högre skatter och användas demokratiskt, vilket kan förhindra framtida katastrofer som de senaste bränderna”, skriver Jacobin.

Läs mer i Jacobin

https://jacobin.com/2023/08/diaster-capitalism-maui-hawaii-real-estate-opportunism-climate-crisis-wildfires?mc_cid=cab83891f1&mc_eid=0d642668db

Taggar