Hoppa till huvudinnehåll

Istället för gigjobb – högre skatt för den rikaste procenten

Nej, gig-ekonomin skapar inte fler jobb utan leder till nedmontering av den svenska modellen.
Det skriver Tommy Wreeth, ordförande Transport, när han tillsammans med tankesmedjan Tiden ger Timbro svar på tal.

”När företagens kostnader att anställa blir lägre kommer också fler att få jobb. De senaste årens utveckling av gig-ekonomin har visat just det. Företag som Foodora, Uber Eats och Wolt, har skapat arbetstillfällen för människor som innan stod långt ifrån arbetsmarknaden, och det utan några som helst subventioner.”

Ja, du läste rätt, det stod så i en artikel på Expressens debattsidor av Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch. Den har också cirkulerat en del på sociala medier och väckt mycket känslor. Säkert helt enligt plan från Timbro, som också påstår:

”Förändringen av turordningsreglerna, som gjorde det enklare att säga upp personal för små företag, skapade exempelvis 4 000 jobb.”

Idag får Kosch svar på tal av Tommy Wreeth, förbundsordförande Svenska Transportarbetareförbundet, tillsammans med Maria Arkeby, biträdande verksamhetschef på tankesmedjan Tiden.

— Det är svårt att veta vi var ska börja när vi inte vet om Fredrik Kopsch är cynisk och arbetarfientlig, eller bara inte förstår, inleder Wreeth och Arkeby på Expressen debatt, och påpekar att de alltfler människor som tvingas arbeta på gig-ekonomins usla villkor lever i samma samhälle som vi andra, men utan rimlig möjlighet att ta del av detta samhälle, och att gigekonomin som system innebär ” en nedmontering av den svenska modellen”.

Att erbjuda flänga runt med leveranser på egen cykel och ta pass närsomhelst på dygnet, som inte går att planera, är inte att skapa jobb, menar Wreeth och Arkeby. Istället presenterar de tre förslag för ökad rättvisa, som samtidigt skulle ge ”motiverad personal på svensk arbetsmarknad”:

*Högre ingångslöner som går att leva på.

*Högre skatter för den rikaste procenten i samhället för fler anställda i välfärden.

*Arbetstidsförkortning med bibehållen lön för högre produktivitet och ökad livskvalitet.

Taggar