Hoppa till huvudinnehåll

IF Metall tar fighten med Musk

IF Metalls strejk mot Tesla beskrivs som helt avgörande för den svenska fackföreningsrörelsen.
– Företag som inte vill teckna kollektivavtal skadar den svenska modellen och i förlängningen alla svenska löntagare. Allt stöd till IF Metalls strejk för att Tesla ska teckna kollektivavtal. För i Sverige ska svenska löner och villkor gälla, oavsett vem eller var ägaren är, säger Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets ordförande, som idag besöker strejkvakter utanför en verkstad i Segeltorp, Stockholm.

Övermodet och självskrytet hos Elon Musk, en av världens rikaste män, underminerar för närvarande både Teslas varumärke och ekonomi, samtidigt som det triggar handlingskraften hos IF Metall. I vanliga fall inte särskilt benägna till strejk, men nu är en bjässe i rörelse. Efter fem år av försök att få till förhandlingar väljer IF Metall att, som första fack i världen, ta strid mot det svenska dotterbolaget TM Sweden, för att tvinga Tesla att underteckna ett kollektivavtal. Sedan i fredags är man i strejk för att Musk och Tesla vägrar fatta pennan.

Omkring 120 personer, på sju orter, är uttagna i strejk. Sverige runt står strejkvakter från facket utplacerade.
– Det har synts stöd på sociala medier och det har även varit förbipasserande här som hejar på strejken och tutar osv; vi känner att vi har stöd från allmänheten, säger Emma Hansson, ordförande för IF Metalls Stockholmsavdelning, till TT

Tesla är ökänt för sin aggressiva antifackliga linje. Vid flertalet tillfällen har Tesla blivit fällt av domstolar och av den amerikanska arbetsrättsliga myndigheten NLRB för att ha tagit till olagliga åtgärder, så kallad ”union busting”, för att motarbeta anställda som velat organisera sig fackligt. Kollektivavtal är det ingen av deras 120.000 anställda världen över som skyddas av. Och så ska det förbli anser Tesla, som enligt många källor hotat anställda med sparken, och att de skulle gå miste om befordringar och möjlighet att få köpa aktier till lägre pris. Detta även här i Sverige. Företaget har även försökt samla in uppgifter om vilka anställda som tänker strejka på de svenska verkstäderna.
– Om det stämmer är det helt förskräckligt. Då har man överträtt alla gränser, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
– Det kommer vi gå vidare med i så fall.

I nästa sked av konflikten, som inleds den 3 november, kommer 470 anställda att omfattas av en blockad som innebär att IF Metalls medlemmar på verkstäder på 17 svenska orter inte kommer att hantera Tesla-bilar. Bland annat får bilar inte repareras eller ges service och nya Teslor kommer inte att iordningställas till de tusentals kunder som väntar på att få sina beställda bilar levererade.
– Alltså så här: Vi har inget val. Räcker inte det här, då får vi ta i mer tills det räcker. IF Metall söker naturligtvis inte konflikt. Vi har ingenting emot Tesla. För oss får de gärna bli hur stora som helst i Sverige, men precis som med vilket företag som helst så finns det bara ett sätt att reglera villkoren och det är genom kollektivavtal, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic i tidningen Lag & Avtal.

Transport varslar nu också om sympatiåtgärder i form av blockad mot all lastning och lossning av Tesla-bilar i fyra hamnar: Södertälje, Göteborg, Malmö och Trelleborg. Blockaden träder i kraft den 7 november klockan 12. Det kommer att bli totalstopp mot att lossa Teslabilar i fyra stora svenska hamnar, det är beskedet från Transportarbetareförbundet, säger Tommy Wreeth, ordförande Transportarbetareförbundet.
– Jag har full förståelse för att IF Metall varslar. Det är deras fajt, men det är också hela den svenska arbetarrörelsens fajt. Vi måste stå upp för den svenska modellen, säger han till Dagens Arbete.

”Svenska fack strejkar inte ofta, men när de gör det finns det stor konfliktstyrka och den här Tesla-strejken ger eko över hela världen, bla till USA där det pågår en storstrejk inom bilindustrin ( som Rött skrivit om, vår anm.) där 40 000 medlemmar i bilfacket United Auto Workers (UAW) strejkat i snart sex veckor. Visserligen omfattar strejken inte Tesla, eftersom företaget inte har kollektivavtal och därmed enligt amerikansk arbetsrätt inte kan utsättas för konfliktåtgärder (till skillnad från i Sverige). Men anställda på Teslas fabriker har flera gånger försökt att organisera sig fackligt och om UAW-strejken blir framgångsrik ökar nog deras kamplust.” skriver German Bender i Dagens Arena.

Och UAW h a r varit framgångsrikt. Det stora amerikanska bilarbetarfacket har precis fått till ett preliminärt avtal (TA) med Ford, som sysselsätter femtiosju tusen av medlemmarna. UAW tillkännagav avtalet igår kväll efter två dagars intensiva förhandlingar vid företagets huvudkontor i Dearborn, Michigan.

“I månader har vi sagt att rekordvinster betyder skivkontrakt”, sa UAW-president Shawn Fain i en video som tillkännager avtalet. “Och UAW-familjen, vår ståupp-strejk har levererat. Det som började vid tre anläggningar vid midnatt den 15 september har blivit en nationell rörelse.”

“Tack vare kraften hos våra medlemmar på strejklinjen och hotet om fler strejker att komma, har vi vunnit det mest lukrativa avtalet per medlem sedan Walter Reuther var president,” tillade UAWs vicepresident Chuck Browning.l

Tillbaka till Sverige där det, förutom Tesla-strejken, rör sig på fler delar av den svenska arbetsmarknaden. Efter 8 månader av förhandlingar har fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer beslutat att varsla om strejk på Klarna i syfte att få till ett kollektivavtal. Om inte Klarna skriver på bryter strejken ut den 7 november (dvs samma datum som Transports blockad träder i kraft om inte uppgörelse nåtts med Tesla.)

Men stridsåtgärderna på Klarna splittrar akademikerfacken. Medan DIK, Naturvetarna och SSR tänker ta ut sina medlemmar i sympatistrejk, väljer Akavia och förbundets medlemmar att fortsätta arbetet genom dialog.
I augusti backade också Spotify ur förhandlingarna med Akavia, Unionen och Sveriges ingenjörer. Företaget drog sig då ur och anförde som skäl att kollektivavtal inte skulle ge mervärde för deras anställda.

Fortsättning följer.

Läs mer:

If Metall: Tesla respekterar inte spelreglerna i Sverige

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/GM9e9m/if-metall-tesla-respekterar-inte-spelreglerna-i-sverige

Transport hotar att sluta lossa bilar i flera hamnar ” Inga Teslor på svensk mark” . DA

https://da.se/2023/10/transport-hotar-att-sluta-lossa-bilar-i-flera-hamnar-inga-teslor-pa-svensk-mark/

Tesla har hamnat på fel sida av historien

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/zEKMj9/tesla-har-hamnat-pa-fel-sida-av-historien

Elon Musk vill komma till Sverige och förstöra

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/xg09MR/elon-musk-vill-komma-till-sverige-och-forstora

Nu inleds Teslastrejken. DA

https://da.se/2023/10/nu-inleds-tesla-strejken-en-avgorande-strid-for-svensk-fackforeningsrorelse/

Strejken mot Tesla är en kamp om framtiden

https://www.dagensarena.se/opinion/strejken-mot-tesla-ar-en-kamp-om-framtiden/

Tesla och Klarna kan inte vinna sympati. Paul Ronge i Lag&Avtal

https://www.lag-avtal.se/nyheter/tesla-och-klarna-kan-inte-vinna-sympati/4204265

Det är värre med Musk än jag kunde föreställt mig

https://www.svd.se/a/76zx48/ett-ar-med-musk-varre-an-jag-forestallt-mig

Tesla-anställda hotades med uppsägning

https://sverigesradio.se/artikel/efter-strejken-pa-tesla-anstallda-hotade-med-uppsagning

Techbolag rubbar den svenska modellen

https://www.arbetsvarlden.se/techbolag-rubbar-den-svenska-modellen/?utm_source=idrelay&utm_medium=email&utm_campaign=2023-10-30&utm_content=Techbolag%20rubbar%20den%20svenska%20modellen

Avtal klart mellan UAW och Ford. Jacobin

https://jacobin.com/2023/10/united-auto-workers-uaw-ford-tentative-agreement-strike-ev-big-three?mc_cid=9e12e3b768&mc_eid=0d642668db

Elsa Kugelberg, DN :”Det håller på att bli skamligt att köra Tesla”

https://www.dn.se/kultur/elsa-kugelberg-haller-det-pa-att-bli-skamligt-att-kora-tesla/

Taggar