Hoppa till huvudinnehåll

Historisk bilarbetarstrejk avgörande för USA:s presidentval

United Auto Workers, UAW, den främsta fackföreningen för amerikanska bilarbetare, är ute i en historisk strejk.
Strejken kan få avgörande politisk betydelse för presidentvalet, skriver amerikanska vänstertidningen Jacobin.

”Stand up for our communites. Against corporate greed”. ”Stå upp för våra samhällen, mot företagens girighet” Så står det på banderollen som amerikanska bilarbetare i Detroit bar den 15 september, på strejkens första dag. Då hade avtalet mellan företagen och fackföreningen löpt ut, och UAW tog ut arbetare på tre monteringsfabriker från ”The Big Three”, USA:s tre stora biltillverkare – Ford, General Motors och Stellantis, tidigare Fiat Chrysler.

Så många som 13 000 amerikanska bilarbetare är ute i strejk nu och UAW kräver lönehöjningar på 36 % över fyra år och ersättning för höjda levnadsomkostnader. Utöver det kräver man ett slut på olika lönenivåer, bättre villkor för tillfälligt anställda, kortad arbetstid till 32 timmar i veckan med bibehållen lön och förbättrade pensionsvillkor.

Dessutom handlar strejken om omställningen till elbilar, mycket kontroversiell i USA där många bilarbetare är rädda att det hotar deras jobb, och det är också här som politiken kommer in. Företagen har bland annat hänvisat till den gröna omställningen när man säger sig inte ha råd att möta fackets krav. UAW vill å sin sida ha rätt att representera vid fabriker som ska tillverka batterier till elbilar.

Donald Trump har också insett att han har chans att locka väljare i den här laddade konflikten och har utlovat att han kommer att besöka strejkande arbetare i Michigan nästa vecka. Det spekuleras därför om att även president Biden, vars politik stödjer grön omställning av bilindustrin, kommer att besöka de strejkande.

Bilarbetarstrejken är en avgörande faktor i skiftet till en grön industri överhuvudtaget och frågan vad som faktiskt kommer att hända med arbetarnas villkor. Det är också fokus för vänstertidningen Jacobins analys. Skribenten Nelson Lichtenstein pekar ut strejken som en sorts förtrupp för en större progressiv ansträngning som behövs för att både förnya industrin och bekämpa klimatförändringarna – och hur extra viktigt det kommer att vara för vänstern att stå upp för jämlikhet och värdiga villkor för arbetarna i det här skiftet!
”Om administrationen och facket misslyckas med att säkra goda löner i de nya batterifabrikerna, kommer Donald Trumps fördömande av Bidenomics och hela EV-övergången att vinna många röster bland industriarbetare i Mellanvästern. Om de nya jobben är sämre än de gamla, kan arbetare och väljare mycket väl förkasta hela den gröna omställningen och den administration som förespråkar den” skriver han.

Att strejken syns och märks ovanligt mycket i USA beror också på att UAW har en radikal och högröstad ordförande, Shaun Fain, som nyligen utlovat att strejken kommer att utvidgas redan nu på fredag om det inte kommer ett acceptabelt bud från företagen.

Shaun Fain visade också i ett tal att han inte tycker att Trumps besök är särskilt välkommet.
“Varje fiber i vår fackförening handlar om kampen mot miljardärsklassen och en ekonomi som berikar människor som Donald Trump på arbetarnas bekostnad. Vi kan inte fortsätta att välja miljardärer och miljonärer som inte har någon förståelse för hur det är att leva från lönecheck till lönecheck och kämpa för att klara oss, och förvänta oss att de ska lösa arbetarklassens problem.”

En som varit desto mer välkommen är den kände vänsterpolitikern Bernie Sanders, senator från Vermont, som tidigt kopplat strejken till politiken och den extremt ökande ojämlikheten i USA. Han var inbjuden som talare av UAW redan i strejkens början.
-Den här strejken handlar inte bara om löner och pensioner, utan den är också ett sätt att tala om för dem på toppen att det här samhället tillhör oss alla. Vi vägrar att leva i en oligarki, vi vägrar att leva i ett samhälle där så många har så lite och så få har så mycket! sa Bernie Sanders till de strejkande.

Uppdatering torsdag 12/10. Nu växer strejken. UAW har tagit ut ytterligare 8.700 bilarbetare, vid Fords fabrik i Kentucky, vilket innebär att det är fler än 30 000 som är ute i strejk.

Läs och se mer här:

The United Auto Workers Strike Is Already Skaking Up the Presidential Race. Jacobin

https://jacobin.com/2023/09/united-auto-workers-strike-presidential-race-2024-green-transition-electric-vehicles

Bernie Sanders talar till de strejkande

https://www.theguardian.com/us-news/video/2023/sep/16/uaw-strike-bernie-sanders-commends-fight-against-corporate-greed-video

Videoklipp med strejkande och debatter. Youtube

https://www.youtube.com/watch?v=Ew_24HTxQ_U

https://www.youtube.com/watch?v=gZOzMrjHKaI

USA:s bilindustri hotas av utvidgad strejk. Aftonbladet

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/dw9jLj/usa-s-bilindustri-hotas-av-utvidgad-strejk

Taggar