Hoppa till huvudinnehåll

Hemlösa plågas av kylan

Skulle du vilja tälta i 20 minusgrader?
Eller tvingas vandra runt på gatorna hela nätterna för att inte frysa ihjäl?
Det är vad många hemlösa tvingas till i vargavintern.
– Sverige behöver införa en nollvision mot hemlöshet, säger Maj Karlsson, socialpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

När temperaturerna faller och kölden ser ut att hålla i sig blir läget för landets många hemlösa akut. Kylan kan bli direkt livsfarlig för personer som saknar tak över huvudet för natten.
Visserligen öppnar flera kyrkor i storstäderna och Stadsmissionen, Röda Korset, Frälsningsarmén och andra organisationer gör vad de kan för att hjälpa, genom att dela ut mat, vantar, täckbyxor och sovsäckar.
– Vi har alltid ett stort behov, men det blir extra kännbart när det är kallt, säger Carolina Bäck, enhetschef på Stadsmissionens Bocenter, en dagverksamhet på Kungsholmen för hemlösa män, till Sveriges Radio.
Carolina Bäck berättar att nya hemlösa kommer till dem nästan varje dag nu. Situationen har också förvärrats efter pandemin när många hemlösa ändå hade tillfälliga jobb i tex restaurangbranschen och kunde bo över hos vänner.
-Vi ser ett förvärrat läge för utsatta, konstaterar Carolina Bäck.

Och varför skulle en enda människa behöva utsättas för att inte ha någonstans att bo, eller till och med bara värma sig inomhus, i ett land som Sverige?
– Att bryta med hemlösheten på allvar handlar om Sveriges anständighet som land. Att ha en nationell strategi är ett steg, men för att på allvar bryta utanförskapet på bostadsmarknaden krävs betydligt mer av politisk handling. Inte minst måste det få kosta betydligt mer än de 40 miljoner per år som hemlöshetsstrategin 2022-2026 erbjuder. Den ökande strukturella hemlösheten i landet måste också brytas. Idag går utvecklingen där åt helt fel håll, med alltfler barnfamiljer som vräks, och en ickefungerande bostadsmarknad som inte klarar att få fram de hyresrätter där vanligt folk har råd att bo, säger Maj Karlsson, socialpolitisk talesperson Vänsterpartiet.

Som personer i hemlöshet räknas de som saknar egen eller förhyrd bostad och som inte heller bor i något stadigt inneboendeförhållande.
Det är inte ens helt klart exakt hur många hemlösa Sverige har i och med att vi har många papperslösa, men 33 000 är en siffra som anges sedan 2017. De hemlösa har knappast blivit färre och Socialstyrelsen har i uppdrag från regeringen att genomföra en nationell kartläggning av hemlösheten.

I sin egen hemlöshetsrapport för 2023 beskriver också Stadsmissionen hur de som arbetar i deras verksamheter tidigare mötte i första hand människor som led av psykisk ohälsa eller missbruk, ofta i kombination., medan det idag kommer fler människor som lever i ekonomisk utsatthet, ofta arbetslösa eller med enbart påhugg, som därför inte har möjlighet till egen bostad.
De som deltar i Stadsmissionens verksamheter berättar också om hur biståndsbedömningar blivit snålare, och att de oftare får nej när de ansöker om hjälp.

Mitt i den här allvarliga situationen kom nyligen Liberalerna med sitt förslag till lösning: Sverige borde inrätta så kallad ”social housing” , en sorts behovsbostäder för de som inte har råd att slå sig fram på den ojämlika bostadsmarknaden, en bostadsform som också finns i flera andra länder. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar kommenterade i media att Liberalernas förslag, under den behjärtansvärda ytan av att vilja hjälpa fattiga och hemlösa, i praktiken är en täckmantel för att införa marknadshyror och att det kommer att leda till just ”fattighus” och ”cementerad segregation”.
– När man inför marknadshyra så kommer man att hänvisa alla som inte har råd med marknadshyror till det här segmentet av bostäder, sa Nooshi Dadgostar bla till SvD och tillade att köerna till behovsbostäderna kommer att bli längre än dagens bostadsköer.

Nooshi Dadgostar kommenterade även hemlösheten i samband med att hon besökte Hemlösa.ses julbord före jul:
– Det finns många saker i livet som inte fungerar om man inte har någonstans att bo. Man behöver ett hem, man behöver ett ställe att sova på, det är väldigt viktigt att det finns bostäder för alla i samhället. För oss är det en rättighet, ungefär som att få vård när vi behöver, eller att gå i skolan – vi har till och med skolplikt. Därför behöver vi bygga så många bostäder att det alltid finns lediga. Så många bostäder skulle vi vilja bygga i alla Sveriges städer. Vi behöver också en bostadspolitik och satsa pengar på det, vilket Sverige inte gör idag. Det byggs alldeles för få bostäder, och det är ett problem.

Läs mer här:

Vänsterpartiet har under lång tid varit pådrivande för en ny hemlöshetspolitik då allt fler grupper hamnat i farozonen för hemlöshet som en följd av samhällets ökande klyftor. Vi efterlyser en tydlig nationell politik mot hemlöshet.

Vänsterpartiets förslag på statlig nivå

Vänsterpartiet vill:

  • Genomföra rätt till bostad i praktiken
  • Följa upp kommunens skyldighet att tillförsäkra allas rätt till bostad
  • Skapa en nationell handlingsplan med nollvision för hemlösheten där brukare är med vid utformningen
  • Skapa bostadsförmedlingar i samtliga kommuner
  • Stoppa vräkningar av barnfamiljer
  • Skapa godtagbara alternativ för äldre över 65 år, som av olika skäl inte klarar av att bo i en ”vanlig bostad”
  • Öka möjligheterna att få förstahandskontrakt genom det så kallade besittningsskyddet, det vill säga rätten att bo kvar även om värden vill säga upp hyreskontraktet
  • Godkänna ekonomiskt bistånd som inkomst på bostadsmarknaden
  • Sänka kraven på specifik inkomst både inom hela allmännyttan och utreda möjligheten att göra detsamma för privata hyresvärdar
  • Utvärdera psykiatrireformen
  • Ge kommuner och regioner medel för en ordentlig utbyggnad av olika boendealternativ för psykiskt funktionsnedsatta

Vänsterpartiets förslag på kommunal nivå

Vänsterpartiet vill:

  • Stoppa ombildningar och utförsäljningar av allmännyttans hyresrätter
  • Satsa på långsiktiga boenden i första hand samt viss kapacitet för nödlägen
  • Skapa kommunala bostadsköer byggda på likvärdighet och transparens där även privata hyresvärdar ser vinster med att ingå
  • Genomföra markanvisning med krav på att exempelvis bygga hyresrätter med hyrestak
  • Köpa in mark för kommunala behov för att behålla kommunal rådighet över samhällsplaneringen
  • Utveckla metoden bostad först i samtliga kommuner
  • Utforma boendestöd så att det kan vara individuellt anpassat med praktisk hjälp och pedagogiskt stöd med utgångspunkt i hemmet som bygger på att utveckla och bibehålla förmågan till den dagliga livsföringen, bryta isolering, motverka vräkning och sjukhusinläggning
  • Genomföra att boendestöd alltid ska vara kostnadsfritt för den enskilde
  • Värna bruksvärdesprincipen
  • Involvera brukarna i arbetet mot hemlöshet

Nooshi Dadgostar sågar förslaget om behovsbostäder ”Kommer bli fattighus”. Bostadspolitik

https://www.bostadspolitik.se/2024/01/05/dadgostar-sagar-forslaget-om-behovsbostader-kommer-bli-fattighus/

“Visst kan vi bättre i ett välfärdsland som Sverige”, av Linda Lövgren, senior bostadsanalytiker på WSP Advisor. Fastighetstidningen

https://fastighetstidningen.se/visst-kan-vi-battre-i-ett-valfardsland-som-sverige/

Hemlösa Johnny går hela nätterna för att trotsa kylan. SR

https://sverigesradio.se/artikel/hemlosa-johnny-gar-hela-natterna-for-att-trotsa-kylan

Stadsmissionens Hemlöshetsrapport 2023

https://sverigesstadsmissioner.se/wp-content/uploads/Stadsmissionen_Hemlos-2023_webb.pdf

Taggar