Hoppa till huvudinnehåll

Hanna Gedin: “Glädjande att vi ökar i SCB”

–Hade det varit val idag hade den rödgröna sidan vunnit en klockren seger!
Det säger Hanna Gedin, vice partisekreterare i Vänsterpartiet, när hon kommenterar SCB:s första partisympatiundersökning efter valet, där Vänsterpartiet är det enda parti utom Socialdemokraterna som ökar. Och där Sverigedemokraterna gör ett stort tapp.

Efter en valrörelse som präglades av annat syns nu höger-vänsterkonflikten tydligt i svensk politik igen. De rödgröna stöds av 52,0 procent av väljarna, mot 46,1 procent för regeringen och SD, enligt SCB:s partisympatiundersökning. Vänsterpartiet klättrar 0,9 procent till 7,6 procent, vilket är en statistiskt säkerställd uppgång. S ökar 4,3 till 34,6 procent.

–Det är förstås glädjande att Vänsterpartiet är ett av två partier som ökar, säger Hanna Gedin.
– Väljarna ser att högerregeringen inte levererar vad de lovade, utan istället blir det skattesänkningar för de rikaste, neddragningar i välfärden och svikna löften.

Sverigedemokraterna får 18,2 procent, ett tapp på 2 procent. Moderaterna minskar 0.2 och landar på 18,9 procent, vilket åter gör dem till det största högerpartiet. Kristdemokraterna får 4,9 procents stöd, vilket är en minskning med 0,4 procentenheter. Liberalerna får 4,1 procent, strax över riksdagsspärren, en minskning med 0,5 procentenheter.

Även Miljöpartiet och Centerpartiet minskar. Miljöpartiet landar på 4,4 procent, vilket är en statistiskt säkerställd nedgång med 0,7 procentenheter. Centerpartiet får 5,4 procent vilket är en nedgång med 1,3 procentenheter sedan valet.

–Vänsterpartiet har en politik för en rättvis väg genom krisen. Vi skyddar hushållen med minst marginaler, verkar för stora investeringar för klimatet och vi står upp för välfärden, säger Hanna Gedin.
–Nu fortsätter vi att bedriva en kraftfull opposition de här fyra åren och det kommer att leda till en förändrad framtid och valframgång 2026. Nu kör vi!

Taggar