Hoppa till huvudinnehåll

Grov muthärva kopplad till Academedia

Pengar

När friskolebolaget Academedia skulle renovera skolor misstänks en tidigare anställd ha passat på att tjäna extra. Han utreds nu för grovt mutbrott.
– Om man ser till systematiken ser det ut som att det är en extra lön som kommer ut en gång i månaden nästan, säger åklagaren Johan Lindmark, vid riksenheten mot korruption, till Expressen.

Skatteverket skulle tidigare i år granska ett småländskt byggbolag och dess underleverantör. Då hittade de plötsligt en skum privat faktura från American Express och stora utbetalningar till en privatpersons konto. Personen visade sig varit anställd på friskolebolaget Academedia och var också den som hanterade renoveringen av flera av bolagets skolor.

I samma veva som byggbolaget fakturerade Academedia 14,3 miljoner kronor för renoveringarna, satte man in sammanlagt 650 000 kronor, uppdelat på mindre utbetalningar, på den Academedia-anställdes konto. I konversationer på Whatsapp begär tjänstemannen nya pengar varje gång byggbolaget fakturerat Academedia för olika renoveringsprojekt.
”Nu har du ju fått betalt för alla jobben och då ska jag ha min del också”, tjänstemannen i ett av sina meddelanden.

– Skatteverket hittar utbetalningar från det här byggbolaget till den här personen som jobbar på skolföretaget. Han sitter med frågor som rör renovering av skolorna och han har fått de här pengarna, säger åklagaren Johan Lindmark vid riksenheten mot korruption, till Expressen.
Åklagaren bygger åtalet på att utbetalningarna skett med systematik och att beloppen är så stora att brottet kan benämnas grovt tagande av muta.

I ett fall rör utbetalningen en privat faktura från American Express där byggbolaget fått betala den Academedia-anställdes utlägg för krognotor, mat och stora mänger alkohol i Tyskland.

Samtidigt som den Academedia-anställde åtalas för grovt tagande av muta åtalas byggbolagets ägare för grovt givande av muta. De två känner också varandra sedan länge och i förhör hävdar de att pengatransaktionerna handlar om återbetalningar av en gammal skuld.

Anledningen till att åklagaren nu har mängder med bevis är för att byggföretagaren inte raderat de hemliga meddelandena på Whatsup, trots att den Academediaanställde tjatat på honom vid upprepade tillfällen. Mannen ifråga anser inte att han är skyldig, och uppger även för Expressen att det inte var han som bestämde att det var just det här byggföretaget som skulle anlitas för renoveringarna av Academedias skolor. Byggföretagaren har inte velat kommentera.

Paula Hammerskog, Academedias kommunikationsdirektör, välkomnar prövningen av mutåtalet och påpekar att den åtalade inte arbetar kvar på Academedia. Anledningen till att tjänstemannen fick sluta på Academedia har också andra orsaker än denna härva.

Taggar