Hoppa till huvudinnehåll

Gratis skolmat på påsklovet i flera kommuner

Det finns flera tecken på att ansvariga politiker faktiskt börjar lyssna när det gäller effekten av de höga matpriserna.
I Luleå kommun erbjuds alla elever i kommunen lunch under påsklovet.
Och Bergs kommun vill erbjuda frukost till kommunens grundskoleelever.

Affärerna är fyllda med ägg, lax och godis och tidningarna och TV-sändningarna vimlar av frestande recept för påskbuffén, men alla svenska familjer har inte råd och det verkar faktiskt ha gått in hos alltfler ansvariga skolchefer och politiker. De ser och förstår att något måste göras när maten tar slut fortare i skolmatsalen på fredagar och måndagar och just i samband med lov. I en enkät som DN skickade ut till svenska kommuner svarade sex av tio att eleverna åt mer mat på skollunchen nu än tidigare. En majoritet av kommunerna svarade också att de skulle höja sin budget för skolmaten i år.

Luleå kommun går i bräschen. De erbjuder nu, för första gången, gratis skollunch till alla elever, både i grundskolan och gymnasiet.
– Vi gör det här på grund av världsläget med hög inflation och höga priser på mat. Människor har det sämre ställt just nu, säger Hans-Erik Karlsson, enhetschef på Resurscentrum måltider i Luleå till DN.

Och trenden har spritt sig till fler kommuner. Östersund, Forshaga, Krokom och Härjedalen är exempel på kommuner som också erbjuder eleverna skolmat på påsklovet.
– Sedan vi berättade att vi skulle genomföra gratis skollunch under påsklovet har det bara varit positiva reaktioner. Vi hoppas att det kommer att bli uppskattat, säger Hans-Erik Karlsson till DN.

Det finns också kommuner som vill erbjuda frukost till eleverna i skolan, ett förslag som ju Vänsterpartiet framfört. Det gäller till exempel Bergs kommun där man hoppas kunna servera eleverna i grundskolan frukost – gärna redan nästa termin. Förslaget ska utredas skyndsamt.
– I den bästa av världar är vi redan igång till höstterminen, säger Monica Hallquist (S), ordförande i utbildningsnämnden i Bergs kommun, som är en av de som drivit förslaget, till SVT.
— Folkhälsopolitisk forskning visar att en av de viktigaste sakerna vi bör investera i är barn och ungdomars skolgång, och det gäller då att man har en god arbetsmiljö och energi för dagen för att orka tillgodogöra sig. Då vill vi ta och utreda möjligheterna, därav utredningsuppdraget. Vår utredningschef kommer att återkomma med en kostnadskalkyl, om vi kan få in det i budget. Jag hoppas verkligen det! säger Monica Hallquist till SVT.

Vänsterpartiets förslag om skolfrukost
https://www.vansterpartiet.se/nyheter/infor-skolfrukost-i-hela-landet/

Taggar