Hoppa till huvudinnehåll

Enig opposition kräver Jomshofs avgång

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern kräver att Richard Jomshof avgår som ordförande i Justitieutskottet.
– Vi anser att gränsen är nådd, sa Gudrun Nordborg, rättspolitisk talesperson V, på måndagens pressträff.

Nej, det var inget anonymt sociala medier-troll utan ordföranden för justitieutskottet själv som skrev följande rader: ” Jag håller med om att vi behöver en ‘bredare dialog’, en dialog om hur vi demokratiserar den muslimska världen. Eller varför inte en dialog om islam, denna antidemokratiska, våldsförespråkande och kvinnofientliga religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed”.

Vid dagens pressträff med de rättspolitiska talespersonerna för Vänsterpartiet, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet betonade Ardalan Shekarabi, S, att landets redan allvarliga säkerhetsläge har skadats av Jomshofs agerande.
– Han sprider hatiska budskap, har uppmanat till bokbål och delar inlägg där statsministern kallas för ynkrygg, sa Shekarabi.

Vänsterns Gudrun Nordborg fortsatte:
– Vi anser att gränsen är nådd!

Oppositionen anser inte heller att regeringen eller statsministern agerat kraftfullt nog i frågan.
– Eftersom Ulf Kristersson inte hanterar situationen kommer vi i V, S, C och MP att agera. På nästa sammanträde med justitieutskottet den 31 augusti kommer vi kräva en omröstning om Jomshofs ställning som ordförande, sa Gudrun Nordborg.
– Vi hoppas att det finns ledamöter från regeringspartierna som också ser att det är en ohållbar situation.

Den utpekade själv, Richard Jomshof (SD) avfärdar oppositionens krav på att han ska lämna sin post.
– I ett läge där Sverige behöver enighet och stabilitet söker oppositionen konflikt och splittring för egen vinnings skull. Vi ska dock komma ihåg att det säkerhetspolitiska läget är resultatet av den politik oppositionen har fört under sina år vid makten, säger Jomshof till SVT och fortsätter:
– I stället för att ifrågasätta den som försvarar demokratin och yttrandefriheten mot de islamistiska krafterna, kanske det är dags för S, MP, C och V att sluta springa deras ärenden och ta ansvar för den situation man själv har skapat.

Aftonbladets Oisin Cantwell kommenterade också dagens utspel i en krönika:

”I går varnade Storbritannien och USA sina medborgare för terrordåd i Sverige. Utanför presscentrets fönster ljöd polissirener, en död kropp hade hittats i vattnet nedanför riksdagshuset. Telegrammen pratar om ännu en koranbränning i eftermiddag, på Mynttorget. Sverige har onekligen varit ett tryggare land än vad det är just nu.
Men det är också ett land som möjligen är på väg att få en opposition värd namnet. Det vore inte en dag för tidigt.”

Hela Oinsin Cantwells krönika:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/WRBnvg/jomshof-ar-en-rost-fran-att-falla

Taggar