Hoppa till huvudinnehåll

En samtyckeslag kan bli möjlig i hela EU

När EU-parlamentet samlas nästa vecka står motverkandet av trafficking och våld mot kvinnor högt på den politiska agendan.
En av huvudförhandlarna är Vänsterpartiets Malin Björk.
– Det är tuffa förhandlingar men jag hoppas verkligen att vi får igenom två bra lagstiftningar innan mandatperioden tar slut, säger hon till Fempers Nyheter.

Nästa helg, lördag den 25 november, infaller den internationella dagen för att få bort våldet mot kvinnor, och två dagar tidigare, torsdag den 23 november, uppmärksammas dagen med en debatt i EU-parlamentet i Strasbourg.

Malin Björk, EU-parlamentets huvudförhandlare för direktivet mot trafficking och vänstergruppens medförhandlare för direktivet mot våld mot kvinnor, berättar att bägge de avgörande direktiven just nu förhandlas mellan EU-parlamentet och de medlemsländer som ingår i Rådet.
-Från min sida är jag mest nöjd med att jag i EU-parlamentet fått igenom att sexköp av offer för trafficking ska förbjudas i hela EU. Det kommer att bli svårt att få igenom bland medlemsländerna, men vi kommer att kämpa stenhårt för det, säger Malin Björk, till Fempers Nyheter.

– Även när det gäller direktivet mot våld mot kvinnor så fick vi igenom en bra position i parlamentet, med bland annat krav på en samtyckeslag liknande den i Sverige. Också här gäller det att trycka på de medlemsländer som bromsar.

På onsdag den 22 november kl. 13.30-15 har Malin Björk också bjudit in till ett seminarium där ny forskning presenteras om hur Istanbulkonventionen – det första juridiskt bindande regionala instrumentet om våld mot kvinnor i Europa- påverkar lesbiska, bi- och transkvinnor.

Presskonferensen kan också följas via denna interaktiva länkÖppnas i nytt fönster.

www.fempers.se

https://fempers.se/

Taggar