Hoppa till huvudinnehåll

Dyrare med vab och sjukskrivningar

Light blue tissue box and crumpled tissues on blue background. Cold and flu concept. Minimal monochromatic composition.

Kostnader för vab och sjukskrivningar ökar.
Sjukförsäkringen väntas kosta nära 30 miljarder kronor mer de närmsta tre åren. Det visar Försäkringskassans nya prognos som lämnas över till regeringen i dag.

Snoriga barn som behöver stanna hemma från föris? Och två streck för dig själv på covidstickan? Ja du är inte ensam denna höst.
Kostnader för framförallt sjukskrivningar och vård av barn (vab) väntas öka med 30 miljarder kronor de närmaste tre åren, visar en ny prognos från Försäkringskassan som lämnas till regeringen på måndagen.

Notan för socialförsäkringen ligger i år på 235 miljarder, vilket är något lägre än förra året. Men 2024 beräknas kostnaderna börja öka och inom loppet av tre år är de uppe i 30 miljarder mer.
– Det är betydande för statsbudgeten. Regeringen måste hitta de här 30 miljarder kronorna nånstans, säger Renée Blomberg, prognoschef på Försäkringskassan, till Ekot.

Förklaringen till ökningen är främst löneökningar och inflation, men Försäkringskassan har även tagit med i beräkningen att fler kommer att vara sjukskrivna under längre perioder, plus en del regeländringar. Rehabiliteringskedjan som infördes 2008 bestämmer fasta tidsgränser för hur länge en person kan vara sjukskriven, men reglerna blev mildare 2021.
– Ändringar i rehabiliteringskedjan gör att fler personer stannar kvar i sin sjukskrivning istället för att gå tillbaka till arbetet, säger Renée Blomberg.

Läs/Lyssna:

Intervju med Renée Blomberg, Försäkringskassan, SR

https://sverigesradio.se/artikel/prognos-kostnaderna-for-sjukpenning-och-vab-skenar

Taggar