Hoppa till huvudinnehåll

Chilo riskerar utvisning innan hon fått möta städbolaget i rätten

Papperslösa städerskan Chilo blev rikskänd efter att hon greps vid Magdalena Anderssons villa.
Hon har stämt städbolaget, men riskerar utvisning innan fallet fått prövas i rätten.

Chilo Martinez har blivit en viktig gestalt när det gäller kampen för migrantarbetares rätt till anständig lön och värdiga villkor i Sverige. Hon greps symboliskt nog vid S-ledaren och förra statsminister Magdalena Anderssons villa i Nacka, i princip med dammvippa och dammsugare i hand. Hon hade just städat klart villan tillsammans med en arbetskamrat.

Chilo stämmer sin tidigare arbetsgivare för utebliven lön, semesterersättning och skadestånd. Hon har först utvisats till Nicaragua, därefter återvänt för rättegången, men den har skjutits upp två gånger, bland annat för att vd för städbolaget sjukskrivit sig, och nu riskerar Chilo att utvisas igen innan hon hinner få sin sak prövad.

Elinor Torp i Dagens Arbete har följt både Chilos fall och utvecklingen i den allt smutsigare städbranschen under lång tid, både i Dagens Arbete och i boken ”Rent åt helvete – vägen till skuggsamhället”.
– Det krockar med att hon egentligen inte får vara här. Hon har ju inget arbetstillstånd. Och det är vad rättegången kommer att handla om, säger John Nordmark, SAC syndikalisterna, som är Chilo Martinez juridiska ombud, och som anser att Chilo givetvis måste ha rätt att delta på den rättegång som behandlar hennes eget fall.

Nya datum för rättegång är nu satta till 18 och 19 oktober. Men Migrationsverket anser att Chilo måste lämna Sverige dessförinnan och därmed riskerar prövningen att gå i stöpet.
Beslutet är dock överklagat.

”När det nu faktiskt finns en person – Chilo – som är beredd att stå upp mot sin arbetsgivare är det ett anständighetskrav att det offentliga åtminstone inte aktivt saboterar möjligheten till rättegång.” skriver Patrik Kronqvist i Expressen, en av många som anser att Chilo måste få stanna till dess saken har prövats.

– Har arbetsgivare i Sverige så mycket makt att de kan styra över rättsväsendet? frågar Chilo själv i Dagens Arbete.

Där uttalar sig även Amir Rostami, professor i kriminologi:
– När vi har personer som vågar säga ifrån, i synnerhet när de är i en utsatt situation, det kan vara att man är vittne till ett våldsbrott eller exploatering. När en sådan person är villig att ställa upp och öppet vittna måste vi ha en beredskap att ta hand om henne, för det påverkar så många andra människor.

Amir Rostami menar att arbetslivskriminalitet borde rankas som lika angeläget för politik och media som gängkriminalitet, kostnaden är enorm varje år och trasar sönder samhället.
– Allt hänger ihop. Det är en kriminell ekonomi, ett ekosystem, och det behövs större kontrollmekanismer. Generellt har vi svårigheter att få personer att ställa upp och vittna. Därför behöver vi ta tillfället i akt och ta hand om de få som vågar. Det skulle skicka en tydlig signal att Myndighetssverige och rättssamhället värnar om dem som väljer att göra rätt för sig och vittna mot den här typen av brott, säger Rostami i Dagens Arbete.

John Nordmark, jurist på SAC, anser också att den rättsliga prövningen är mycket viktig inte bara för Chilo Martinez, utan för alla papperslösa i Sverige. Den så kallade ”papperslösalagen” har hittills bara prövats två gånger i tingsrätten och ingen av dem har gått vidare till Arbetsdomstolen. John Nordmark säger till tidningen Arbetaren att han hoppas att det här fallet till sist även kommer få ett avgörande i Arbetsdomstolen, så att det därefter kan användas som prejudikat för andra migrantarbetares fall.

Läs Elinor Torps artikel i Dagens Arbete:

https://da.se/2023/09/chilo-kan-utvisas-innan-hon-fatt-mota-sin-arbetsgivare-i-ratten/

Låt Magdalena Anderssons städerska stanna över förhandlingen. Patrik Kronqvist, krönika i Expressen

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/lat-magdalena-anderssons-staderska-stanna-over-forhandlingen/

Det står på spel i rättegången mot Anderssons städbolag. Arbetaren

https://www.arbetaren.se/2023/05/24/det-star-pa-spel-i-rattegangen-mot-anderssons-stadbolag/

Chilo Martinez i tidningen Vi: Det enda jag gjort är att städa ert land.

https://vi.se/artikel/sbnnMvXJ-a0j2LRwp-302ff#klarna:519607f0-2bd0-508d-9042-f02e2f7ab16

Taggar