Hoppa till huvudinnehåll

Bort med karensavdraget i krisen – alla ska ha råd

Återinför karensersättningen!
Det är Vänsterpartiets förslag på 1 maj.
– Ekonomiskt utsatta hushåll måste få mer stöd i de här svåra tiderna, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

De röda fanorna vajade och människor i slitna kavajer samlades i alla större och mindre städer i Sverige, särskilt stort var förstås tåget i Malmö där Nooshi Dadgostar talade. Och särskilt slitna var kavajerna i år, när alltfler svenskar pressas ner i nyfattigdom på grund av dyra levnadsomkostnader, där familjer har tvingats flytta, fått ställa sig i matkön hos välgörenhetsorganisationer eller ta de sista sparpengarna för att få mat på bordet. Och där en högerregering inte agerar till stöd för de mångas intressen.

I detta läge kommer Vänsterpartiet med ett mycket konkret, och genomförbart förslag. Återinför karensersättningen. Det vore en snabb och enkel åtgärd som skulle underlätta för hushållens ekonomi, och allra mest för dem som behöver det mest. Det är också ett förslag som faktiskt hade brett stöd i riksdagen nyss, under pandemin, och alltså borde kunna få samma breda stöd igen. Om den politiska viljan finns.

Det här 1 maj-förslaget innebär på inget vis att Vänsterpartiet övergett uppfattningen att karensavdraget bör avskaffas helt och hållet, men något behöver göras nu, omedelbart, för att stötta alla dem som drabbats av de kraftigt höjda priserna på mat, el och boende.

Att återinföra karensersättning från 1 juli kostar 1,6 miljarder kronor för 2023. Som ett exempel skulle en återinförd karensersättning innebära drygt 10 000 kronor mer på ett år för en barnfamilj där båda föräldrarna är medlemmar i Kommunal. Det är lika mycket som en månads matkostnader för en familj med två barn.

— Därför föreslår Vänsterpartiet idag, ta bort karensavdraget i krisen. Det skulle göra stor skillnad för många och det borde fler partier kunna inse att det är bra. Alla ska ha råd! sa Nooshi Dadgostar i sitt tal i Malmö.

Taggar