Hoppa till huvudinnehåll

50 år efter kuppen i Chile – fortfarande ett öppet sår

Den 11 september 1973 störtade Pinochets militärjunta den demokratiskt valde socialistiske presidenten i Chile, Salvador Allende.
Tiotusentals politiskt och fackligt aktiva torterades och avrättades.
En av dem var den legendariske sångaren Victor Jara.

Den 11 september 1973 greps Victor Jara av militären. Tillsammans med hundratals studenter som deltagit i försvaret av Salvador Allendes folkfrontsregering, fördes sångaren till Chiles fotbollsstadium. Inför ögonen på sina medfångar krossade militären hans händer och Victor Jara avrättades med minst 30 skott, ett scenario med syftet att skapa mesta möjliga skräck och döda inte bara Jara, utan drömmen om ett annat samhälle.
I augusti i år dömdes äntligen sju män slutgiltigt för mordet.
– Man kan säga att Victor Jara var rösten för den tiden, kampsångerna men också det här att ta fram människors berättelser som inte har hörts innan, säger dramatikern America Vera-Zavala till SVT.

Militären attackerade också presidentpalatset där president Salvador Allende, först försvarade sig tillsammans med sina medarbetare, men när hjälpen utifrån uteblev begick självmord. Högerpartier som fanns representerade i Parlamentet välkomnade tvärtom kuppen, som också var orkestrerad av multinationella storbolag och från USA. På utrikespolitiska institutets hemsida skriver den Chilebaserade journalisten Lars Palmgren:
”USA:s roll som finansiär av konspirationer, mord och strejker i en tid då det kalla krigets logik ursäktade allt, i kombination med den symboliska kraften hos dess två huvudfigurer, förvandlade kuppen i Chile till en universell symbol som fortfarande lever.”

Idag är tidningar, radio och TV också fyllda av berättelser från de överlevande, tusentals kom också just till Sverige både tack vare den tidens annorlunda inställning till flyktingar i vårt land, och inte minst Sveriges dåvarande Chileambassadör Harald Edelstam, som räddade livet på tusentals oppositionella som kunde söka skydd på svenska ambassaden i Santiago innan de kom hit.

För det chilenska folket och exchilenare i Sverige är kuppen fortfarande ett öppet sår, berättar forskarna Andrés Rivarola Puntigliano och Paulina de los Reyes på Stockholms Universitet,

Och än är inte kampen över:
– Det är utan tvivel en sorgens dag för de flesta, men det finns fortfarande de som rättfärdigar kuppen och vill skapa en berättelse om att militärerna agerade i ett nödläge. Kampen över berättelsen är mer polariserad nu än det har varit under många år och det är en mycket farlig utveckling. Det ger anledning att befara att de grupper som var beredda att störta en demokratiskt vald regering då är beredda att göra det igen, säger Paulina de los Reyes till Bildningspodden.

Läs/lyssna mer om kuppen i Chile:

50 år efter militärkuppen är tragedin fortfarande ett öppet sår: forskarna Andrés Rivarola Puntigliano och Paulina de los Reyes. Stockholms Universitet, med länk till Bildningspodden

https://www.su.se/forskning/nyheter-forskning/50-%C3%A5r-efter-milit%C3%A4rkuppen-%C3%A4r-tragedin-fortfarande-ett-%C3%B6ppet-s%C3%A5r-1.672602

Olle Svenning om kuppen i Chile. Aftonbladet

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/LlxX5J/olle-svenning-om-kuppen-i-chile-1973

Så hjälpte USA till att störta den folkvalde presidenten. Dagens Nyheter

https://www.dn.se/varlden/50-ar-efter-kuppen-i-chile-sa-hjalpte-usa-till-att-storta-den-demokratiskt-valde-presidenten/

50 år efteråt spökar kuppen än i Chile. Lars Palmgren. Utrikespolitiska institutet.

https://www.ui.se/utrikesmagasinet/analyser/2023/augusti/50-ar-efterat-spokar-kuppen-an-i-chile/

Hör Victor Jara sjunga sången Manifiesto.

https://www.youtube.com/watch?v=gCEUwx9TfP0

Cornelis sjunger Victor Jara på svenska, från skivan ” Rätten till ett eget liv” 1978

https://www.youtube.com/watch?v=sahHdusBQrg

Dramatikern America Vera Zavala berättar om värdet av att de ansvariga för Victor Jaras död ställs till svars

https://www.svt.se/kultur/50-ar-efter-kuppen-i-chile-nu-har-domarna-mot-de-ansvariga-for-victor-jaras-dod-faststallts

Recension av America Vera Zavalas dokumentära pjäs ”Sammanflätade” på Dramaten. DN

https://www.dn.se/kultur/osentimentalt-men-drabbande-om-adoptionsindustrin-i-sammanflatade/

Och Aftonbladet:

https://www.aftonbladet.se/kultur/teater/a/GMmnjx/recension-av-america-vera-zavalas-sammanflatade

America Vera Zavala: Folket i Chile vill bort från nyliberalismen. GP

https://www.gp.se/kultur/kultur/america-vera-zavala-folket-i-chile-vill-bort-fr%C3%A5n-nyliberalismen-1.19811815

”Minnena förföljer oss”. Carlos Zanzi en av dem som greps och torterades av militären 1973, och sedan kom till Sverige, berättar och reflekterar tillsammans med sin son. SR

https://sverigesradio.se/artikel/50-ar-sedan-kuppen-i-chile-minnena-forfoljer-oss

Taggar