Hoppa till huvudinnehåll

Startade förening – ni kan aldrig ana vad som hände sen!

Eksjö är hösten sprakande färgstark. Det är söndag, solen skiner och i ABF:s lokaler hörs uppsluppet slammer ifrån köket. Idag bjuder partiföreningen på tårta för att fira framgångarna under valrörelsen 2018.
– Vi har vuxit från 16 medlemmar till 48 stycken, säger Alexander Lowejko som är ordförande.

Han berättar att några engagerade Eksjöbor hade möte i februari, för att sedan officiellt bilda partiföreningen i början av maj. En av dem var Ulrica Andrae, som nu sitter med i styrelsen.
– Jag har aldrig jobbat partipolitiskt tidigare men det kändes som ett naturligt steg, säger hon och förklarar att hon har varit aktivist länge.
– Först var jag tveksam till att bli politiker, men att V är så starkt feministiska och antirasistiska gjorde att det kändes självklart. När jag tänker efter har mina värderingar alltid stämt bäst överens med V, tillägger hon.

Ulrica Andrae är en av de nya medlemmarna i föreningen. Det är Alexander Lowejko också. Nästan alla räknas faktiskt som nya, eftersom föreningen bara har funnits i drygt fyra månader. Under denna tid har medlemmarna satsat på att synas, genom att stå på torget i flera veckor innan valet. Valstugan köptes som färdig byggsats, efter att ha ansökt om pengar av distriktet.
– Jag var lite skeptisk i början men det var helt fantastiskt,
säger Ch Gustafsson, som var en av dem som byggde ihop valstugan. Han berättar att de nyvärvade medlemmarna har visat starkt engagemang från start.
– Vi värvade en person som direkt drog på sig en väst och fick med en till. En annan nyvärvad medlem delade självmant ut flygblad i varenda trappuppgång i Mariannelund.
– Det finns goda krafter i Eksjö, fyller Alexander Lowejko i.

Ivriga inför möte

Medlemmarnas iver är tydlig även denna söndag. Inne i köket bryggs kaffe och snart är konferensrummet fullt av fikande deltagare. Årets första officiella möte ska börja. På plats är även nyblivna riksdagsledamoten Ciczie Weidby, som berättar om flytten till Stockholm. Hon var med på uppstarten i februari och sägeratt hon redan då kände att det kommer gå bra för den här föreningen.
– Ni har så varm stämning, säger hon och bjuder in medlemmarna att besöka henne på jobbet, om man är nyfiken på hur det egentligen ser ut i ”maktens korridorer”.

Ännu en medlem

Projektorn knäpps på, slamret dämpas och precis innan mötet hinner börja ringer Alexander Lowejkos telefon. Det visar sig vara ännu en person som vill bli medlem.
– Stryk 48, nu är vi 49 medlemmar, ropar Alexander Lowejko glatt.
– Vi måste fylla på med fler stolar, påpekar en annan.

Den nyblivna medlemmen är Marcus Olsson, som anländerpå cykel. Han har sett på Facebook att det är tårtkalas idag.
– Nu finns V plötsligt här i Eksjö, och när det faktiskt existerar ett forum där inneållet resonerar med mina egna tankar känns det bra att gå med, säger han och berättar att han alltid har haft sina politiska övertygelser hos Vänsterpartiet.
– Jag har länge känt att jag vill engagera mig på något sätt, tillägger han men förklarar att tiden inte riktigt har räckt till, vid sidan av barn, hus och jobb.
– Jag har starka åsikter om hur människor ska kunna ha det bra i samhället, men först och främst är jag här för att lära mig, säger Marcus Olsson.

Kunskap kommer han få, för föreningen planerar att starta studiecirklar om allt från grundläggande politiskt förfarande till härskartekniker. Det ska även finnas en aktivitetsgrupp.
– Den ska jag gå med i, skrattar Ulrica Andrae.

I Eksjö känns luften krispigt ny.

Taggar