Hoppa till huvudinnehåll

1 maj är för oss!

Du som försöker hitta en lägenhet i Stockholm utan att ha en miljon att lägga ut, den här texten är för dig. Du som äntligen är klar med din utbildning, men fattar att du måste lämna din hembygd för att det inte finns några jobb kvar; jag skriver för dig. Vi kan ha tio tusen olika bakgrunder, men det finns bara en framtid: Vår gemensamma.

Du som just fått ett jobb, men aldrig kommit i närheten av fast anställning. Du som har ett jobb och är mitt i livet, men fasar för dagen då du ska leva på pension. Och du som precis slutat jobba, blivit pensionär och måste fasa ner ditt liv för att pengarna inte räcker. Vi är ett och samma, och första maj är vår dag.

Du som blivit sjuk och aldrig kommit tillbaka – första maj är din dag. Du som aldrig varit sjuk och stått på som ett elverk, det är din dag. Första maj är inte sydd efter någon enskild
människas mått. Konstigt nog passar den ändå var och en.

Du som precis kommit till Sverige från ett fruktansvärt krig eller förtryck – första maj är för dig. Du som är född här och trots allt aldrig personligen bränt dig på den orättvisa världsordningen, första maj är för dig. Du, som de våldförde sig på, det är din dag.

Marknadsliberalerna har haft sin tid. Vi vet hur det gick: Den rikaste procenten fick 82 procent av världens rikedomar förra året, det är fler människor på flykt sen andra världskriget och världen är på god väg mot en klimatkollaps. Ett nytt gäng av bedragare är på väg till scenen insvepta i nationella fanor, utan en enda tanke på att göra något bättre.

Det stämmer att världen inte ser ut som vi vill ha den. Men det viktiga tillägget från varje första maj-demonstration är: Inte än.

Det har varit börsmiljardärernas tid. Nu måste det vara mormors tur! Det har varit lobbyistens och vapentillverkarens. Nu måste det vara bussförarens. Det har varit maktspelets tid – nu måste det bli arbetarnas och tjänstemännens.

Första maj är dagen när vi säger: Med alla våra egenheter och brister står vi här idag för att göra världen till en bättre plats. Och vi kommer aldrig att ge oss på den punkten.

Taggar