Hoppa till huvudinnehåll

Rött möter Vänsterpartiets nya riksdagsledamöter: Isabell Mixter

Efter valnatten såg det ut som om ett utjämningsmandat skulle hamna hos Vänsterpartiet i Västernorrland, men riktigt säker kunde inte Isabell Mixter vara förrän flera nagelbitande dagar senare när alla röster var räknade. Då var det bara att snabbt kasta ner ett par kavajer i resväskan och vinka hejdå till sambo och barn.

–Jag har erfarenhet både av att förhandla och vara i opposition så jag hoppas vara till god nytta, säger Isabell Mixter från Sundsvall, arbetande ersättare i socialförsäkringsutskottet och ersättare i arbetsmarknadsnämnden.

När Rött träffar Isabell Mixter i det nya arbetsrummet i gamla stan i Stockholm har hon ännu inte hunnit få upp varken tavlor på väggarna eller några dokument eller komihåglappar på anslagstavlorna i arbetsrummet, och hon har precis hämtat ut nyckeln till övernattningslägenheten.

I de två utskott hon tagit plats i finns redan Ida Gabrielsson, socialförsäkring, och Ciczie Weidby, arbetsmarknad, erfarna ledamöter att få stöd av, nog så viktigt i början, men Isabell är själv en erfaren politiker. Hon har både varit gruppledare för V i Sundsvalls kommunen, där vi styr ihop med C och S, och suttit i region Västernorrland där V är i opposition och bland annat har kämpat länge mot S i frågan om Sollefteå sjukhus.

Vänsterpartiet är ju i ett intressant skifte där vi ska gå från att tona ner och vara samarbetsinställda till att bli ett tuffare oppositionsparti, inte minst mot sossarna, hur ser du på det?

— Jag har erfarenhet av bägge delarna, både tona ner och tona upp! I regionen hemma har vi kört hårt med socialdemokraterna från oppositionen, så det har jag erfarenhet av. Och så har jag suttit i den styrande majoriteten med S och V i Sundsvalls kommun, nästan den vi hoppades på riksplanet, utom MP. Så jag vet precis hur man ska förhandla med Centerpartiet (skratt)!

Så vad är ditt bästa tips när det gäller det?

— I Sundsvall har de hållit klimatpolitiken högt, så man ska ge dem något på klimatområdet. Därhemma har de varit nöjda med klimatneutralt Sundsvall och satsningar på landsbygd. Men här i riksdagen är det kanske mer Stureplanscentern som dominerar.

I Socialförsäkringsutskottet har du som ambition att ta hand om familjepolitiken, vilken förändring är det du helst önskar driva?

— Feministiska frågor ligger mig varmt om hjärtat och vi behöver en mer individualiserad föräldraförsäkring, som blir betydligt mer jämställd än idag.

— Neddragningar i socialförsäkringarna lär bli många under de kommande fyra åren men vi kommer att göra allt i vår makt för att vi istället ska gå i en annan nödvändig riktning – en förstärkning av trygghetssystemen istället för urholkning.

Det är ett tufft läge, men ser du fram emot mandatperioden?

— Ja det är klart jag gör!

Några av dina vänner har skrivit om din karaktär på Facebook när de fick veta att du skulle bli riksdagsledamot: ”Huka er Kristersson och Co”! Du gillar att ta debatter?

— Det gör jag absolut!

Vem vill du helst ta en fight med i riksdagens talarstol?

— Martin Ådahl!

Om Isabell Mixter

Ålder: 33

Från: Östersund, men bor i Sundsvall

Familj: Två barn, 5 och 8 år och sambo, som jobbar på IT-avdelningen på Scandia.

Arbetat tidigare: Gruppledare för Vänsterpartiet i Sundsvall, även suttit i kommunstyrelsen där och varit regionpolitiker de senaste fyra åren.

Intressen utanför politiken: Att dansa bugg

Taggar