Hoppa till huvudinnehåll

Välfärdsnörden som utmanade S och vann

Daniel Bernmar är politikern som växte upp i Göteborg under nedskärningarnas 1990-tal. Då var staden en industristad på dekis, idag är det helt annorlunda. Varven är nedlagda och står som en nostalgisk fond i stadsbilden, alltmedan Göteborg har kravlat sig uppåt igen. Men allt är inte frid och fröjd.

– Idag finns det olika städer i staden. Förut var det jämngrått, nu är det mer svartvitt. Det gör mig förbannad, för det är så jävla stora skillnader nu gentemot hur jag upplevde det i
slutet av 1990-talet. Nu finns det fina, vräkiga och så finns det andra som alla pratar om som ett problem, men som ingen är beredd att satsa på, säger Daniel Bernmar.

Han menar att mycket är bostadsbristens fel.
– Vi har en bostadssocial situation som är en katastrof för vanligt folk. Det är en enorm bostadsbrist och det är där det märks. Det behöver byggas mycket fler bostäder och det behöver byggas på ett vettigt sätt. Det handlar om förtätning så att vi inte bara bygger nya hus i till exempel Hjällbo. Det ska vi göra, men vi ska också ha hyresrätter
centralt.

När vi ses är det inte i Göteborg utan på ett kafé i Varberg, där Daniel Bernmar befinner sig för dagen. Han sjunker långt ner i fåtöljen, den har dålig fjädring. Framför honom på bordet står en kopp svart kaffe.

Du har beskrivit dig själv som en välfärdsnörd. Vad innebär det?
– Jag kom in i kommunpolitiken som ordförande i en stadsdelsnämnd och rätt fort insåg jag att kommunpolitiken handlar rätt lite om verksamheterna och mycket om allt annat. Det första jag gjorde var att åka ut på arbetsplatserna. Jag gjorde studiebesök och såg hur spännande det är, men också hur jävla eftersatt det är.
– När jag åkte runt bland hemtjänstlagen i Örgryte-Härlanda insåg jag att de har en gammal sliten dator när de ska göra all dokumentation för trettio anställda. De gjorde sin planering på post it-lappar som de tog med sig på armen: Jag ska träffa Eva först, sen Ragnar… Vad är det för värld vi lever i när alla sitter och pratar om någon väg någonstans, men åttio procent av verksamheten är det ingen som pratar om?

Ett av Daniel Bernmars intressen är snygga skor.

Och en del vägprat blir det, infrastrukturpaketet Västlänken var en av de stora frågorna inför valet i höstas. Men trots det menar Daniel Bernmar att Vänsterpartiet fått igenom en hel del förbättringar i välfärden under åren vid makten. Alla anställda i Göteborgs stad har fått en stärkt anställningstrygghet och rätt till heltid. Dessutom genomfördes flera reformer som blev så populära att Ulla Andersson och Ali Esbati tog med dem in i budgetförhandlingarna med regeringen.
– För första gången sedan 1990-talet gjorde vi reella ekonomiska satsningar. Alltså riktiga pengar, inte bara luftslott där man skär en procent, tar de pengarna och lägger någon annanstans. Det handlar om att trygga göteborgarnas välfärd.
– Och vi gjorde sådant som sen togs upp nationellt. Gratis simskola för sexåringar till exempel, det var Göteborg som införde det. Även sommarlovskorten till ungdomar var en idé från oss.

Men så i höstas tog det slut. Efter att förgäves försökt samtala med Socialdemokraterna om hur V, S, MP och Fi skulle kunna fortsätta styra efter valet gick V, MP och Fi i egen opposition och Alliansen tog över.
– De veckorna i november var inte roliga. Det var många forna vänner i socialdemokratin som man fick en svår relation till, kommenterar Daniel Bernmar det hela.

Efter det har S Göteborg rasat ihop som ett korthus och gruppledaren Ann-Sofie Hermansson har tvingats bort från makten. Vänsterpartiet däremot har stått stabilt. Daniel Bernmar menar att det handlar om att förankra i partiet.
– Hösten hade ju kunnat vara jättestökig också för Vänsterpartiet. Men det var aldrig det, för vi har byggt upp ett arbetssätt som gör att vi jobbar ihop och går i takt, hela partiet.

Hur ser framtiden ut, kommer ni kunna revitalisera samarbetet med S och återta makten?
– Vår förhoppning är det, men jag tror att det är en ganska lång resa. Man kan riva ner förtroende ganska fort, men det tar rätt lång tid att bygga upp det. Sen är det ju så att de ska välja en ny gruppledare först i maj antagligen, men vi vill absolut ha ett gemensamt rödgrönrosa samarbete med S. Det har ju varit våran utgångspunkt och dörren har stått vidöppen sen valdagen.

Så vem vet, kanske blir det fler välfärdsreformer från Vänsterpartiet inom en inte alltför avlägsen
framtid.

Om Daniel Bernmar
Familj: Fru och ett barn
Ålder: 36 år
Bor: Radhus i Björkekärr i östra Göteborg
Lyssnar på: P1 morgon när jag cyklar till jobbet och Studio ett när jag cyklar hem.
En ledig dag: Är jag med familjen och påtar i trädgården.
Favoritreform: Sex timmars arbetsdag och hur vi i Göteborg fått upp frågan på dagordningen.

Taggar