Hoppa till huvudinnehåll

Vad sägs om att hyvla vinsten H&M?

Klädkedjan H&M gör en oväntad vinst på 396 miljoner och aktien klättrade med sju procent vid börsöppningen.
Samma bolag som hyvlar personalens arbetstid.

Det var glada miner i H&M:s ledning och bland aktieägarna idag. VD Helena Helmersson framträder på bilder med glatt leende och knallblå kostym när hon presenterar kvartalsrapporten. Enligt VD går nu utvecklingen ”åt rätt håll”. Istället för den förväntade miljardförlusten, och de svåra tiderna, som möjligen kunde användas som en slags klädsam förklaring till hyvlingen av personalens arbetstimmar – blev det 396 miljoner i vinst och börsrusning.
Ett skäl uppges vara att H&M nu väljer att slå ihop bolaget med Sellpy, plattformen för second hand-handel, vilket ger resultatet en förstärkning på en miljard kronor.
Analytiker hade annars räknat med en förlust före skatt på 1,36 miljarder kronor, bland annat på grund av att dollarn är stark och det är högt råvarupris på bomull.

H&M meddelar också att företaget planerar att öppna cirka 100 nya butiker under det kommande året men samtidigt tänker man stänga 200 butiker, främst på platser som benämns ”etablerade marknader”.
Det dubbla agerandet med butikerna påminner en del om vad som hände för en dryg månad sedan när H&M aviserade att de tänkte hyvla arbetstiden för ca 1500 anställda, många äldre där några inte skulle få jobba mer än fem timmar i veckan trots att de fram till dess haft heltid. Samtidigt som bolaget publicerade annonser för att nyanställa personal, som inte skulle ha någon fast arbetstid överhuvudtaget.
– Det är både absurt och osmakligt, men tyvärr inte oväntat. Man drar ner på timmarna men behovet av arbetskraft är trots allt detsamma. Nu får de sova med mobilen i handen i hopp om att vara först att svara på meddelande om några timmars jobb, kommenterade Linda Palmetzhofer, ordförande vid Handelanställdas förbund, i Aftonbladet.
– Det påminner om arbetsmarknaden i slutet av 1800-talet som Per Anders Fogelström beskriver i Mina drömmars stad, där arbetarna varje dag fick stå med mössan i hand och hoppas på jobb.

Även Vänsterpartiets partiledare har reagerat mycket starkt mot H:Ms agerande med hyvling.
– Att vi tillåter det här 2023 är uppåt väggarna. Det är absurt. Det känns mer som 1923, sa Nooshi Dadgostar i Aftonbladet.

De nya las-reglerna innebär när det gäller hyvling av arbetstimmar, att arbetsgivaren måste följa turordningen, det vill säga så att de med kortast anställningstid får sina tjänster hyvlade först.
Men tittar man på hur H&M beter sig mot sina anställda verkar det inte vatten värt med skyddet för personal som jobbat länge. Enligt Handels Linda Palmetzhofer är den nya regleringen tandlös.
– Ja, det är jättetydligt. För det går alldeles utmärkt att kringgå turordningsreglerna om man hyvlar alla. Då finns ju ingen turordning, sa hon till Arbetet.

Taggar