Hoppa till huvudinnehåll

Sverige allt mindre jämlikt, visar rapport från Oxfam

En rapport från Oxfam innehåller få goda nyheter. Istället bekräftar den det många av oss redan vet — ojämlikheten och klassklyftorna i Sverige växer.

Hjälporganisationen Oxfam sammanställer vartannat år ett globalt jämlikhetsindex, där länder rankas efter hur effektivt de bekämpar ekonomisk ojämlikhet. De granskar specifikt ländernas välfärdssatsningar, skattepolitik och lagstiftning kring arbetstagares rättigheter.

Sverige har rasat hela tio placeringar på listan, till plats tjugo, och rankas nu som det minst jämlika landet i Norden. Generalsekreteraren för Oxfam Sverige, Suzanne Standfast, förklarar i ett pressmeddelande att Sveriges tapp framförallt beror på en skattepolitik som inte lyckats bekämpa ekonomisk ojämlikhet. Hon menar också att Sverige riskerar katastrofala följder om man inte genast agera för att stoppa den skenande ojämlikheten.

Det ekonomiska läget, med varsel, inflation, stigande räntor och rusande priser på mat och energi riskerar att förvärra den redan oroande utvecklingen. Att ta krafttag mot ekonomisk ojämställdhet kommer antagligen inte att vara första prioritet för en regeringen ledd av Moderaterna och Ulf Kristersson. Ska klyftorna i Sverige kunna slutas måste vi samlas för en kraftfull opposition, och redan nu börja förbereda oss för att få en ny regering på plats nästa mandatperiod.

Taggar