Hoppa till huvudinnehåll

Katalys: Sverige behöver en ny färdplan

Foto: Markus Spiske

Sverige backar in i framtiden.
-Vi på fackliga idéinstitutet Katalys ser att något måste göras för att investera Sverige starkt igen, skriver Daniel Suhonen och Enna Gerin i Dagens Industri.

I en tung debattartikel målar Katalys chefsteam upp en skrämmande bild av Sverige som Europas sjuke man som ligger orörlig och knappt lyfter ett finger mot stigande matpriser, elkris och minskat byggande. Medan andra länder arbetar febrilt för att förhindra en lågkonjunktur vänder sig vår sjuke man mot väggen och somnar om.
Utgångspunkten för varningtstexten är de siffror som kom förra veckan och visar att Sverige som nästan enda land i EU är på väg in i en lågkonjunktur. Den svenska tillväxten blir i år -0,8 procent, sämst i EU. Svenska familjer och pensionärer känner sannerligen av detta. Det är en nervös jakt bland extrapriser hos lågpriskedjorna för att få mat på bordet för många. Ändå hamnar folk hos kronofogden, några får tvångssälja lägenhet och radhus och flytta hem till sina föräldrar eller vänner.
–När svenska matpriser ökar dubbelt så snabbt som i de andra nordiska länderna och den svenska matmarknaden är ett oligopol med ett fåtal jättar med 90 procent av marknaden, tycker finansministerns och riksbankschefen att det är hushållens ansvar att anstränga sig mer för att handla billigare. Det är ett hån mot svenskarna, skriver Daniel Suhonen och Enna Gerin.

De pekar särskilt ut Sveriges misslyckande när det gäller att implementera EU:s förordning att en del av elbolagens övervinster faktiskt skulle betalas tillbaka till hushållen från 1 december. Det kommer inte att hända förrän 1 mars i Sverige. Övervinstskatten har utöver det satts på den lägsta tillåtna nivån, under kortast möjliga tid.

Men är det då så märkligt att en högerregering som den svenska, med SD som styr i baksätet, skulle strunta i vanliga hushåll? Verkligen inte ( snarare förväntat, Rötts anm), men regeringen struntar ju även i vanliga företag som inte heller får sin el-kompensation i tid, konstaterar Katalys.
–Den borgerliga regeringen lyckas inte ens värna sitt eget klassintresse. Bryr man sig inte om vanliga företag? Är det bara friskolekoncernerna man värnar? Välfärdskapitalisterna som lever som parasiter på staten, med sina sugrör rakt ner i statskassan, skriver Daniel Suhonen och Enna Gerin i DI.

Så vad är orsaken till att Sverige tycks på väg rätt in i en lågkonjunktur, eller till och med *stagflation? Enligt Katalys team är ett synnerligen viktigt skäl att bostadsbyggandet stannar av när man gjort sig så beroende av marknaden som i Sverige. När Riksbanken nu chockhöjer räntorna fungerar inte bolånen, ekonomins motor, längre.
–Marknaden kommer aldrig bygga bort bostadsbristen, för det är inte lönsamt.

Ingen i regeringen tycks heller lyssna på IMF (International Monetary Fund), menar de. IMF anser att Sverige borde höja sin tillväxt genom att satsa på infrastruktur, utbildning och gröna investeringar. Men regeringen vill varken bygga ut vindkraft eller bygga snabbtåg. Och kommunerna har inte råd att investera.
–Trots alla åtstramningar har vi ändå bland Europas högsta inflation. Andra länder sätter tak på elpriset, på kollektivtrafiken. Sänker momsen på mat. Vi gör ingenting.

Sverige behöver en ny färdplan, konstaterar Daniel Suhonen och Enna Gerin.

*Stagflation är ett nationalekonomiskt begrepp som beskriver en situation då både inflationen och arbetslösheten är hög. Begreppet har bildats genom en sammanslagning av stagnation och inflation.

Taggar