Hoppa till huvudinnehåll

Kaffe och språk – med en twist

I Arbetarrörelsens hus i Borås samlas folk för att gå på ett annorlunda språkkafé – varje träff har föreläsningar om politiska ämnen på lätt svenska. Och det är många som kommer för att lära sig.

Varannan måndag byts dagordningar ut mot en limpa bröd, smör och ost. En burk hummus som veganalternativ och vid speciella tillfällen en tomat skuren med slö kniv upplagt på det vita porslinet. Fikat vid Vänsterpartiets möten runt om i landet brukar inte variera nämnvärt från stad till stad. I Borås är hummusen utbytt mot kaviar, samt kompletterad med vetelängder och frukt, annars är det sig likt. Men här är det inga dagordningar som minutiöst prickas av, istället är det sorlet av språk som blandas över kopparna av te och kaffe. Det är språkkafé i Arbetarrörelsens hus i Borås.
– Jag fick reda på att det är språkkaféer här genom Ljus framtid. De skickar påminnelser med SMS för alla sina aktiviteter. Jag går på zumba också. Det är jättekul, säger 24-åriga Lina Hamad, som är en av deltagarna på språkkaféet. Hon kom till Sverige från Irak för drygt ett år sedan och nu håller hon som bäst på att lära sig svenska.
– Det är bra att de har föreläsningar, men bäst är det nästan att prata med varandra vid fikat. Det är ett bra sätt att lära sig svenska, fortsätter hon och de andra deltagarna vid bordet nickar instämmande.

Språkkaféerna, eller Politik på lätt svenska som är den mer formella benämningen, är ett samarbete mellan Vänsterpartiet Borås och den arabiska kulturföreningen Ljus framtid. Detta är andraterminen som de arrangerar språkträffar tillsammans och hittills har de hunnit gå igenom en rad ämnen, såsom det politiska systemet i Sverige och jämställdhet. Föreläsningen kring just jämställdhet är något som deltagaren, Suhaib Shhab uppskattade.
– Jag gillade tillfället som handlade om kvinnors rättigheter väldigt mycket. Det är ett viktigt ämne, som många behöver veta mer om. Språkkaféet var precis innan åttonde mars, så sen gick jag med i demonstrationen Vänsterpartiet arrangerade också, berättar han när Rött tar en pratstund med honom och kompisen Salim Dawod, som sitter runt ett av borden.

Idén föddes första maj

Tanken på gemensamma språkkaféer startade på första maj, för lite mer än ett år sedan. Vänsterpartiet i Borås skulle samla in pengar till fristadsfonden och ville att någon från Syrien skulle vara med och tala om sina erfarenheter. Personen som gick upp i talarstolen den dagen var Eyad Shehab, som är ordförande i Ljus framtid och som själv kom som flykting från Syrien för tre år sedan. Efter första maj-firandet höll Vänsterpartiets ordförande i Borås, Ida Legnemark, kontakten med Eyad Shehab och framåt hösten bestämde de sig för att starta språkkaféer med fokus på det politiska systemet i Sverige tillsammans. Och så var de igång.
– Under hösten hade vi tre tillfällen, som avslutades med en stor julfest. Det var helt fullt i lokalen, mat överallt, berättar Ida Legnemark, när vi ses i Arbetarnas hus i Borås en stund innan deltagarna droppar in. Det är flera organisationer som arrangerar språkkaféer i Borås. Både kyrkan, Röda korset och Socialdemokraterna har träffar, men det som skiljer V och Ljus framtids språkkaféer från övriga är att här inleds varje träff med en föreläsning kring olika politiska frågor. Men det är inte frågan om någon skola i enbart Vänsterpartiets politik, utan språkkaféerna vill gå bredare än så.
– Vi utgår från ämnen som är viktiga för vänstern, men försöker att bredda det, så att deltagarna själva kan bilda sig en uppfattning i frågan, säger Tommy Josefsson, som är ansvarig för planeringen av språkträffarna.
– Syftet är inte att värva medlemmar till V, även om det så klart är trevlig när folk bestämmer sig för att gå med, fortsätter han.

Och den politiska inriktningen är något som uppskattas av deltagarna.
– Jag är medlem i Vänsterpartiet och är väldigt intresserad av politik, så jag tycker det är bra att få lära mig mer om politik i Sverige samtidigt som jag tränar min svenska, säger Suhaib Shhab.

Till skillnad från många andra på språkkaféet har han varit politisk aktiv även tidigare.
– Jag är från Homs från början, men innan jag kom till Sverige bodde jag i Libanon i två år. Där var jag aktiv i ett parti på vänsterkanten, berättar han.

Ljus framtids Lama Alkaddah påpekar att det inte var speciellt lätt att vara politisk aktiv i Syrien, som är det land de flesta av deltagarna kommer från.
– I Syrien fanns det i princip bara ett parti som det gick att vara medlem i och det var Assads parti Baath. Nästan alla andra partier var förbjudna, säger hon.

Föreläsning om facket

Temat för kvällens föreläsning är arbetsmarknaden och fackföreningarna. Lama Alkaddah från Ljus framtid och Leila Talmoudi från ABF översätter från svenska till arabiska, så att även den som är helt ny i Sverige kan hänga med. För den som inte är van vid arabiska är det ett fåtal ord som slår igenom ljudströmmen. Ett av dem är fika. Och det ska det bli, men först ska Magnus Winblad och Fredrich Legnemark gå igenom allt från vilka arbetsmarknadens parter är, till vad facket gör. Längst fram i lokalen, nära pappa Fredrich, sitter kvällens yngsta deltagare, femåriga Alva, och ser på tecknat med hörlurar för att stänga ute ljuden av de vuxnas prat.
– Hon har varit med de flesta gångerna. Ibland är det någon av deltagarna som har barn med sig och då blir det lek, berättar Fredrich efter föreläsningen, alltmedan Alva har springtävling mot sig själv runt, runt i den stora lokalen där fikan tar plats.

Föreläsaren Magnus Winblad är inte enbart Vänsterpartist, utan även huvudskyddsombud på Ericsson i Borås. Det senaste halvåret har han i princip enbart arbetat med de stora neddragningarna på Ericsson, där det från början verkade som att alla de 800 anställda skulle få sparken. Magnus menar att det är ett praktiskt exempel på när fackligt arbete inte helt kan ändra ett förlopp, men åtminstone dämpa fallet.
– Från början kom hotet om att verksamheten skulle läggas ner helt och hållet, men sen lyckades vi förhandla oss till att 185 personer blir kvar. Vi som får gå har fått ett väldigt bra paket för att kunna klara av att hitta nya jobb. Till exempel får vi en uppsägningsperiod på ett och ett halvt år, säger han.

Med en arbetslöshet på 6,7 procent 2016 ligger Borås annars något lägre än Sverige i stort.
– Arbetsmarknaden ser faktiskt ganska bra ut i Borås. Vi behöver anställa mycket i offentlig sektor de kommande åren, så vi ser detta som en stor möjlighet. De nyanlända jag möter vill verkligen integreras, det stämmer inte alls med den bild vissa andra politiker vill ge, säger Ida Legnemark, som förutom att hon är ordförande i V Borås också sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet.

Och precis som i många andra städer är det bostadsbristen som är det största hindret för den som invandrar till Borås, menar hon.
– I alla mätningar är Borås genomsnittet av Sverige ungefär och det präglar väl den politiska debatten också. Den absolut största utmaningen är bostadsbristen. Att få tag på boende är det som är absolut tuffast för de som kommer nya till Borås.

Ljus framtids Lama Alkaddah instämmer:
– Tidigare bodde jag och min familj jättetrångt. Vi var flera personer i en etta. Men nu har vi fått tag på en större lägenhet. Det är så skönt att få plats. Men jag saknar naturen där vi bodde tidigare, det var så grönt och fint, säger hon.

Borås är annars en bygd van vid invandring. Genom åren har människor migrerat till Borås för att arbeta inom tekoindustrin. Den bakgrunden tycker Ida Legnemark märks i det senaste årens flyktingmottagande.
– Det finns en erfarenhet av att ta emot invandrare här. Under balkankriget kom många flyktingar hit till Borås och innan dess var det många som migrerade hit från Finland för att jobba inom tekoindustrin. Det är många av oss boråsare som själva har en bakgrund av flykt och migration och som har goda historier om hur man kan lyckas med integration.

Under den stora flyktingvågen 2015 tog Borås emot många nyanlända.
– Vi har ett starkt föreningsliv i Borås. Föreningen Refugees Welcome tillsammans med andra civilsamhällesorganisationer gjorde allt de kunde för att stötta upp under den period då staden fick ta emot mycket nyanlända. Samtidigt var kommunen behjälplig och hade både sporthallar där folk kunde sova och lager där volontärerna kunde lagra mat och kläder till de nyanlända, berättar Tommy Josefsson.

Rasismen finns även i Borås

Men Ida Legnemark menar samtidigt att allt inte är himmelsblått och ljust. SD fick 11,4 procent i senaste valet och har nio av 73 mandat i kommunfullmäktige. När vi ses har Ida Legnemark precis debatterat jämställdhet med en av deras företrädare i kommunfullmäktige. Hon suckar när hon berättar om det.
– Det finns jätteproblem med rasism och fördomar här, precis som på andra håll, berättar hon.

Till sist är det dags att avrunda kvällens språkkafé. Under ledning av Bosse Korpberg på gitarr sjunger deltagare och volontärer Cornelis Vreeswijks ”I natt jag drömde”. Efteråt berättar Tommy Josefsson att det finns planer på att skapa en fredskör, där gamla och nya Boråsare ska uppträda tillsammans på första maj.

Taggar